Houdbaarheid van je cosmetica

19/03/2020
1445

Hoe lang kan cosmetica veilig worden gebruikt na opening? 

Eenmaal geopend kunnen vuil en micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) die in de lucht, op de huid en op bijvoorbeeld make-up-kwasten worden aangetroffen in producten komen, waar ze kunnen leven en vermenigvuldigen. Om de producten te beschermen tegen deze micro-organismen en bederf tegen te gaan, worden er conserveermiddelen toegevoegd aan cosmetica. Ook kan er rekening gehouden worden met het type verpakking. Ieder cosmetisch product heeft zijn eigen houdbaarheid, dit is onder andere afhankelijk van de ingrediënten die gebruikt worden, de verpakking en de manier waarop het product wordt gebruikt. Omdat de houdbaarheid van product tot product kan variëren is het belangrijk om op het etiket na te gaan hoe lang het betreffende product veilig gebruikt kan worden. 

Houdbaarheid cosmetica

Eenmaal geopend kunnen vuil en micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) die in de lucht, op de huid en op bijvoorbeeld make-up-kwasten worden aangetroffen, in producten komen.

Waarom zijn conserveermiddelen nodig? 

Conserveermiddelen zijn essentiële ingrediënten die uitsluitend of hoofdzakelijk bedoeld zijn om de ontwikkeling van micro-organismen te remmen en die aan producten worden toegevoegd om ze langere tijd veilig en effectief te houden. Ze beschermen producten tegen bederf door micro-organismen tijdens opslag en langdurig gebruik. 

Zonder conserveermiddelen kunnen veel cosmetische producten sneller bederven, waardoor de houdbaarheid wordt verkort wat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt (zoals huidirritatie of ooginfecties). Veel producten zouden in de koelkast moeten worden bewaard, net als bij voedingsmiddelen. 

Zijn conserveermiddelen in cosmetica veilig? 

Alle conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, moeten eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie (SCCS). Het is belangrijk om te onthouden dat de reden dat conserveermiddelen worden gebruikt alles te maken heeft met de bescherming van de gezondheid en veiligheid van consumenten door het risico op besmettingen van producten  met schadelijke micro-organismen te verminderen. 

Natuurlijk of synthetisch ?

Conserveermiddelen kunnen worden gevonden in de natuur (bijvoorbeeld in wortels, bosbessen, aardbeien enz.). Ook kunnen conserveermiddelen door mensen worden gemaakt (synthetisch). De meeste synthetische conserveermiddelen zijn afgeleid van stoffen die van nature voorkomen in planten. Alle conserveringsmiddelen hebben het vermogen om microbiële groei te voorkomen of te verminderen. Zowel natuurlijke ingrediënten als synthetische conserveermiddelen vereisen  een veiligheidsbeoordeling. 

Welke cosmetica heeft geen conserveermiddel nodig? 

Bacteriën, gisten en schimmels die aanwezig zijn op onze huid en in de lucht om ons heen kunnen bij normaal gebruik in producten terechtkomen. Daarom moeten de meeste cosmetica (vooral producten die water bevatten) beschermd worden tegen bederf. Dit kan worden bereikt door het gebruik van conserveermiddelen die worden toegevoegd aan verschillende soorten cosmetische producten. Daaronder vallen ook natuurlijke en/of biologische producten, die soms meer vatbaar zijn voor microbiële groei dan andere producten. Producten met een hoog alcoholgehalte, producten voor eenmalig gebruik en producten waarbij de lucht niet kan binnendringen (bijvoorbeeld in spuitbussen), hebben vaak minder behoefte aan conserveermiddelen. 

Aan cosmetica worden in Europa strenge wettelijke eisen gesteld om veilig te worden bevonden. Alleen conserveermiddelen op de Europese goedgekeurde lijst mogen worden gebruikt in cosmetica. Deze conserveermiddelen zijn geëvalueerd voor gebruik in cosmetica door het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de Europese Commissie. Waar nodig worden limieten en voorwaarden voor het gebruik ervan voorgeschreven.

Lees ook:  Pimp je make-up skills met een visagie-opleiding

Hoe kun je zien hoe lang een cosmetisch product houdbaar is?

Producten die minder dan dertig maanden houdbaar zijn moeten een houdbaarheidsdatum of een aanwijzing waar deze datum op de verpakking te vinden is, hebben. De datum of aanwijzing wordt aangeduid met de woorden ‘bij voorkeur te gebruiken vóór eind …’ of het zandlopersymbool.

Houdbaarheid cosmetica

Het zandlopersymbool.

Het gebruik van het zandlopersymbool voorkomt dat verschillende talen op een etiket moeten worden gebruikt.

Producten die dertig maanden of langer houdbaar zijn, hoeven geen houdbaarheidsdatum te vermelden, al mag het wel. Indien de datum niet wordt vermeld, moet de periode worden aangegeven hoe lang het product na opening in oorspronkelijke functie kan worden gebruikt.

Hiervoor wordt het symbool van het geopende potje gebruikt, gevolgd door de aanduiding van de periode op de verpakking of etiket. De periode wordt met het aantal maanden aangegeven: de letter ‘M’. De aanduiding van de periode wordt vaak op het potje gezet.

Met dank aan het NCV, https://www.ncv-cosmetica.nl/

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Beauty trends: Wat is in en uit dit seizoen

Hoe kijkgedrag online onze make-uproutine beïnvloedt

Ga mee met de rage: Hoe style je de huidige fashion trends?

Hoe kun je je boblijn krullen?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings