Hielspoorklachten behandelen met dry needling

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hielspoorklachten zijn vervelend en pijnlijk. Caroline Schellekens van CS Fysiotherapie. “Pijn in de voeten of onderbenen begint vaak elders in het lichaam”. Met de techniek dry needling kan zij de boosdoeners, de zogenaamde triggerpoints, aanprikken zodat de spanning en pijn snel verdwijnen. Hoe dan? Ze legt het uit aan de hand van een concrete casus van een mevrouw met hielspoorklachten.

Casus: hielspoor behandelen met dry needling

Een vrouw van 40 jaar meldt zich via DTF (directe toegang fysiotherapie) met hielspoorklachten aan de rechterzijde. De klachten zijn twee jaar geleden ontstaan. Zelf denkt ze dat het gekomen is doordat ze een aantal jaar gewerkt heeft als autokoerier en steeds over haar hak moest afrollen om voor korte stukjes gas te geven. 

Al veel geprobeerd

Ondertussen is mevrouw al naar een fysiotherapeut geweest waar zij behandeld werd met onder andere shockwave en massage onder de voet. Bij gebrek aan resultaat heeft ze ook nog vier (!) cortisone injecties in de hak gekregen. Ook dit heeft geen effect gehad op haar hielspoorklachten. Tenslotte heeft ze steunzolen aan laten meten, maar daar werden de klachten alleen maar erger van. Ze heeft het een jaar volgehouden om ze te dragen, maar kon toen helemaal niet meer lopen.

Overgewicht?

Mevrouw heeft overgewicht en voelt zich niet serieus genomen door alle zorgverleners tot nu toe. “Ga eerst maar eens afvallen”, krijgt ze steeds te horen. Voor de klachten begonnen was ze net zo zwaar en trainde ze bij een personal trainer. Dit ging erg goed. Door de hielklachten gaat het sporten niet meer. Eerst wandelde ze ook heel veel, maar dat gaat ook niet meer. Door deze inactiviteit wordt ze weer steeds zwaarder en wordt ze nog minder mobiel. Wanhopig opgesloten in deze vicieuze cirkel meldt ze zich met haar laatste hoop bij mij. 

Ik heb ten eerste het aspect overgewicht aan de kant geschoven. We weten dat het er mee te maken heeft, maar ze zit al jarenlang op dit gewicht en kon toen ook goed functioneren en sporten zonder klachten. Daarna heb ik haar van de lage rug tot aan de tenen fysiotherapeutisch onderzocht. Heel duidelijk aanwezig waren triggerpoints in de bilspieren (met name m. piriformis en mediale gastrocnemius). Onder de hak was geen calcificatie te palperen en ook weinig spanning in de fascia plantaris. Hielspoor

Dry needling

De eerste behandeling heeft bestaan uit dry needling van bilspieren en gastrocnemius, rekoefeningen voor de achterzijde van het bovenbeen en, niet onbelangrijk, het luisteren en serieus nemen van haar klachten. De tweede keer kwam ze terug met het geweldige nieuws dat ze wel 80% verbetering had! Ze is weer kleine afstanden gaan lopen, kan voor het eerst sinds een jaar weer doorstappen op de trap naar boven in plaats van voetje voor voetje en heeft niet meer het gevoel ‘dat ze op een blokje lego staat’. En dat zonder ook maar iets in haar voet te behandelen. 

De tweede behandeling heb ik ook de m. quadratus plantae geneedeld en de stand van de calcaneus gecorrigeerd middels een Mulligan tape (medische taping techniek, red.). Inmiddels zijn we een paar behandelingen verder en kunnen we aan haar hulpvraag uit de anamnese voldoen: ze kan fijn een dagje naar de Efteling met haar gezin en daar de hele dag rondlopen zonder klachten. 

Voor meer informatie: www.csfysiotherapie.nl 

Caroline heeft nog veel meer te melden over dry needling bij pijn in onderbenen en voeten, je leest het hier.

Meer lezen over triggerpoints? Kijk dan hier: www.triggerpoints.net 

Andere klachten aan je onderdanen? Misschien is het tijd voor een bezoekje aan de pedicure.