Gezonde, soepele voeten en yoga

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wat hebben Yoga en voeten met elkaar te maken? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Aandacht voor je voeten kan je helpen om je yoga beoefening te verdiepen en te verbeteren. Soms kan een kleine beweging of een kleine verplaatsing van je gewicht op je voeten je yoga practice al beïnvloeden.

Een kwart van je botten bevindt zich in je voeten, je kunt je dus voorstellen dat als daar iets niet helemaal lekker zit, dit effect kan hebben op de rest van je lichaam. Problemen aan je voeten kunnen bijvoorbeeld leiden tot pijn in je knie, je heupen of je rug. En juist tijdens yoga wordt ons vaak ook duidelijk hoe belangrijk onze voeten (en enkels) wel niet zijn voor ons evenwicht.

Minder koud

Maar wist je dat aandacht voor je voeten bij yoga ook kan helpen om ze minder koud te maken? Door ze meer en op de juiste manier te bewegen, verbetert de bloedsomloop. Ook worden je voeten soepeler, niet verkeerd als je dag in, dag uit op bijvoorbeeld hakken loopt.

Energiedoorstroming

We kunnen nog uren doorgaan over de weldadige werking van yoga op de onderdanen, maar wat misschien toch nog even het vermelden waard is, is dat in de voetreflexologie de voetzool wordt ingedeeld in zones die corresponderen met delen van je lichaam. Deze zones in je voeten kunnen vervolgens van invloed zijn op de energiedoorstroming in je lichaam. Hoewel voetreflexologie geen exacte wetenschap is, is het toch iets waar veel mensen baat bij hebben.

Gezonde, soepele voeten en yoga

Oefeningen

Er zijn meerdere sites waar je yoga-oefeningen voor je voeten kunt vinden, wij zochten er vast een paar voor je op:

Teen yoga voor hardlopers vind je op Glow Magazine, sowieso een fijne site als je een actieve levensstijl hebt. 

De site Yoga in het nu is heel handig als je de oefeningen voor je voeten na wilt doen van filmpjes.  Fijne bonus: je vindt er ook oefeningen voor een stijve rug en lage rugpijn.

Ook handig als je wel eens last hebt van kramp in je voeten tijdens of na de yoga-les

Tot slot geven we je graag mee dat yoga gaat om jou, om hoe jij bezig bent met je lichaam en je geest. Yoga is een oefening, geen wedstrijd. Het gaat er niet om hoe ver je komt bij een oefening, maar dat je verder komt.

En eh…niemand bij hand om je voeten te masseren? Bijvoorbeeld na het doen van de yoga-oefeningen voor je voeten? Dan doe je dat toch lekker zelf!