Welke nagellak is duurzaam?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Veel mensen hebben zich voorgenomen om in 2020 milieuvriendelijker te gaan leven. Zij zoeken ook duurzame alternatieven voor hun cosmetica. Wil jij graag ‘groene’ nagellak? Of zoek je zelfs naar een vegan variant?

‘Duurzaam’ is een breed begrip. Waar let je op als je duurzame producten koopt? Is milieuvriendelijk ook gezonder? Mensen die zich voor alternatieve nagellak interesseren, hebben verschillende motieven en wensen. ‘Glamourgroene’ vrouwen willen het milieu zo min mogelijk belasten, maar er wel leuk uitzien. Zij willen biologisch afbreekbare lak zonder oplosmiddelen. Het liefst van een firma die aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet. Echte milieuactivisten dragen trouwens helemaal geen nagellak of make-up. Anderen kiezen voor alternatieve lakken omdat ze denken dat die gezonder zijn, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dierenliefhebbers en vegetariërs willen dierproefvrije of zelfs veganistische nagellak waarin beslist geen dierlijke bestanddelen zijn verwerkt. Dan moet je weten dat een rood pigment dat vaak in nagellak wordt gebruikt, carmine oftewel CI 75470, wordt geproduceerd uit de schildluis. En dan zijn er nog mensen met een overgevoeligheid voor oplosmiddelen in gewone lak. 

Hoe maak je alternatieve nagellak?

Nagellak is altijd een mengsel van verschillende ingrediënten. Het meest zichtbare ingrediënt is het pigment, de kleurstof. De kleur wordt met een lijm aan de nagelplaat gehecht. Met een oplosmiddel wordt het mengsel vloeibaar gemaakt. Zodra de oplosmiddelen aan de lucht verdampen, wordt het mengsel hard en krijg je een mooie, sterke laag nagellak. 

Al die ingrediënten zijn afkomstig uit de (petro)chemische industrie en de oplosmiddelen hebben een sterke geur. Dat moet anders kunnen, vinden liefhebbers van ‘groene’ cosmetica. Het is mogelijk om een lak op waterbasis te maken, zoals bij de Acquarella nagellak. Daarbij verdampt de vloeistof, het water, bij kamertemperatuur aan de lucht. Daardoor ruik je niks als je de nagels lakt. Ook voor andere ingrediënten zijn alternatieven mogelijk. Kure Bazaar bijvoorbeeld, bevat naar eigen zeggen “ruim 85% natuurlijke ingrediënten zoals houtpulp, aardappelen, maïs en katoen.” De ‘good nail philosophy’ van Kure Bazaar belooft glanzende, sterke maar vooral ook gezonde nagels.” In het kielzog van deze alternatieve lakken zijn ook de removers aangepast. Zo is de nagellakremover van Priti NYC gebaseerd op soja, maïs en citroengras, bevat geen aceton en is biologisch afbreekbaar.   

Op waterbasis slijt sneller

Lak op waterbasis geeft beslist niet de sterke, schilferbestendige laag die je gewend bent van gewone nagellak. Het slijt snel van de nagels af. Eigenlijk is het vergelijken van appels met peren. Op chemisch niveau zijn deze lakken compleet anders dan ‘gewone’ lakken op basis van oplosmiddelen.

Gewone lak is niet ‘ongezond’

De meeste mensen die duurzame nagellak willen, zoeken die vooral in natuurvoedingswinkels en gespecialiseerde groene webshops. In een gemiddelde nagelstudio kom je duurzame lakken niet vaak tegen. Het goede nieuws is dat álle lakken die in Europa zijn gemaakt, al sinds maart 2013 dierproefvrij zijn en geen ftalaten bevatten. Alle lakken die aan de Europese eisen voldoen zijn veilig voor de gezondheid. Het is zelfs verboden om loze kreten als ‘veilig’ of ‘niet-giftig’ op nagellak te zetten. Gewone nagellak beschadigt je nagels niet en is volkomen veilig in gebruik. Er is helaas nog geen Europees keurmerk dat een allesomvattende standaard voor ‘organic and natural cosmetics’ aanbiedt, al kun je voor inspiratie wel kijken op de site van Cosmos. 

Waar let jij op als nagellak koopt? Kijk je naar de ingrediënten en de verpakking? Welke tips heb jij voor ons? Wij zijn heel benieuwd.

Tekst: Petra Teunissen

Meer lezen over duurzame cosmetica? Dat kan hier.