Onder invloed van medicatie krijgen mensen die kanker hebben vaak te maken met veranderingen aan hun uiterlijk. Meer dan 300 vrouwen met kanker of die (onlangs) kanker hebben gehad is gevraagd naar de impact van deze veranderingen. Van de ondervraagde vrouwen die chemotherapie kregen, geeft 75% aan dat deze veranderingen grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Het zelfvertrouwen neemt af en ze voelen zich minder vrouw. Ook geven de vrouwen aan dat het ze belemmert in hun functioneren thuis en op het werk. Bijna 15% van de vrouwen geeft aan vanwege uiterlijke veranderingen ten gevolge van de ziekte contact met mensen in de omgeving te vermijden."/>

Van kanker word je niet mooier

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Onder invloed van medicatie krijgen mensen die kanker hebben vaak te maken met veranderingen aan hun uiterlijk. Meer dan 300 vrouwen met kanker of die (onlangs) kanker hebben gehad is gevraagd naar de impact van deze veranderingen. Van de ondervraagde vrouwen die chemotherapie kregen, geeft 75% aan dat deze veranderingen grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Het zelfvertrouwen neemt af en ze voelen zich minder vrouw. Ook geven de vrouwen aan dat het ze belemmert in hun functioneren thuis en op het werk. Bijna 15% van de vrouwen geeft aan vanwege uiterlijke veranderingen ten gevolge van de ziekte contact met mensen in de omgeving te vermijden.

Dr. Carolien Smorenburg, internist-oncoloog (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) onderschrijft het belang van uiterlijke verzorging bij kanker. “Bij goede zorg tijdens de behandeling van kanker hoort ook goede zorg voor je uiterlijk, omdat dat bijdraagt aan je eigenwaarde en je zelfvertrouwen.”

Positieve aandacht maakt het verschil

Ingeborg van de Kamp kreeg te maken met borstkanker. “Na de diagnose schiet je in eerste instantie in de overlevingsmodus. Tijdens de behandeling verloor ik niet alleen mijn haren, wimpers en wenkbrauwen, maar ook het vertrouwen in mijn lichaam. Bij een workshop uiterlijke verzorging bij kanker was er weer positieve aandacht voor mijn uiterlijk. Dit gaf hernieuwd zelfvertrouwen en nieuwe energie. Ik voelde me weer helemaal Ingeborg!”

Look Good Feel Better

Petra Odenthal, directeur van stichting Look Good Feel Better, wil voor meer vrouwen zoals Ingeborg het verschil maken. “Ik vind het verdrietig dat vrouwen aangeven niet naar buiten te durven omdat ze bang zijn dat anderen kunnen zien dat ze kanker hebben. Wij willen en kunnen ze graag helpen. Met workshops in ziekenhuizen, waarin vrouwen samen met anderen aan de slag gaan met huidverzorging en make-up. Maar ook met kleur- en stylingadvies, individuele behandelingen en door praktische tips te geven … er kan heel veel.” Vrouwen met kanker voelen zich hierdoor gesterkt. Ze krijgen meer zelfvertrouwen. Dit draagt positief bij aan het sociale, maatschappelijke en professionele welzijn. ‘Er niet ziek uitzien’ is daarbij van onschatbare waarde.

Meer weten?

Stichting Look Good Feel Better wil mensen met kanker meer zelfvertrouwen geven door middel van uiterlijke verzorging. Zij geeft hierbij informatie en advies aan patiënten, professionals en publiek. Met workshops in bijna 75 ziekenhuizen en circa 500 beautyprofessionals die zich door heel Nederland vrijwillig inzetten, is deze non-profit organisatie uitgegroeid tot een landelijk platform waar mensen met kanker terecht kunnen voor support als hun uiterlijk verandert.

https://www.lookgoodfeelbetter.nl/