Heb jij wel eens last van pijn in je handen, tintelingen of een stijf gevoel? Gelukkig kun je wel wat doen om je handen in goede conditie te houden. Fysiotherapeut en manueel therapeut Erwin Franken van Fysiotherapie Franken legt stap-voor-stap een aantal oefeningen uit om de handen snel weer soepel te maken. Deze oefeningen zijn eenvoudig tussendoor te doen en kosten niet veel tijd."/>

Rek en strek je handen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Heb jij wel eens last van pijn in je handen, tintelingen of een stijf gevoel? Gelukkig kun je wel wat doen om je handen in goede conditie te houden. Fysiotherapeut en manueel therapeut Erwin Franken van Fysiotherapie Franken legt stap-voor-stap een aantal oefeningen uit om de handen snel weer soepel te maken. Deze oefeningen zijn eenvoudig tussendoor te doen en kosten niet veel tijd.

Oefening 1

Open je handpalm naar boven. Trek de vingers achterover terwijl je de elleboog gestrekt houdt. Houd drie tellen vast en ontspan. Herhaal een paar keer per hand. Op deze manier rek je de vingerbuigers en polsbuigers. De oefening is niet alleen goed om de vingers te rekken; op deze manier zorg je ook dat de spieren in de onderarm gestretcht worden.

Rek en strek je handen 2

Oefening 2

Houd nu de handpalm omlaag. Duw de vingers omlaag terwijl je de elleboog gestrekt houdt. Houd drie tellen vast en ontspan. Herhaal een paar keer per hand.

rek en strek je handen, oefening 3

Oefening 3

Heb je last van zwellingen in je hand? Deze simpele oefening kan helpen. Spreid en sluit de vingers. Herhaal tien keer op een rustig tempo.

rek en strek je handen oefening 4

Oefening 4

Als de soepelheid van de handen afneemt, bijvoorbeeld door ouderdom, dan zijn coördinatie-oefeningen voor de vingers nuttig. Houd de duim tegen de wijsvinger, vervolgens tegen de middelvinger, de ringvinger en de pink. Herhaal dit tien keer.  

Let op: een oefening mag nooit scherpe pijn veroorzaken. Blijf je last houden van bepaalde spiergroepen, maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut.

 

Oorspronkelijke tekst: Daphne Doemges-Engelen