Zie jij bleek? Ben je bang voor bloedarmoede door ijzertekort? Lees dan vooral verder…."/>

IJzertekort en bloedarmoede

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Zie jij bleek? Ben je bang voor bloedarmoede door ijzertekort? Lees dan vooral verder….

IJzertekort is vooral een probleem bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, dus vóór de menopauze. Hoe herken je een tekort aan dit mineraal? En hoe kun je de ijzerinname én -opname bevorderen?

In de winter zien veel mensen bleek. Vooral vrouwen stellen zichzelf al snel de vraag of dit komt door ‘bloedarmoede’. Om te beginnen: dit is eigenlijk een vreemde term want het suggereert dat er een tekort is aan bloed.

Kwaliteit versus kwantiteit

Anemie ofwel bloedarmoede heeft echter veel meer te maken met de kwaliteit dan met de hoeveelheid van het bloed. En bij die kwaliteit speelt ijzer een cruciale rol. Ons lichaam heeft namelijk ijzer nodig om hemoglobine te kunnen maken. Hemoglobine is een verbinding van een eiwit (globine) met een ijzerhoudende kleurstof (haem) en zorgt voor het transport van zuurstof door het bloed. Het neemt zuurstof op in de longen en geeft dit vervolgens weer af aan de lichaamscellen. De cellen hebben die zuurstof nodig voor het ‘verbranden’ van hun voedsel, zodat er energie vrijkomt. Dit verklaart waarom mensen met bloedarmoede vaak moe zijn.

 

Brokkelige nagels

Toch is vermoeidheid lang niet het enige signaal. Allerlei ‘vage’ symptomen worden in verband gebracht met bloedarmoede of ijzergebrek, zoals lusteloosheid, hartkloppingen, kortademigheid, aanhoudende hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen ook brokkelige vingernagels, haaruitval en ingescheurde mondhoeken wijzen op een ijzertekort. Wat moet je doen als je denkt dat je bloedarmoede hebt? Alleen een bloedonderzoek via de huisarts kan uitwijzen of er sprake is van een laag hemoglobinegehalte (Hb-gehalte).

Veel ijzer

Voeding die veel ijzer bevat is vlees, vis en gevogelte. Vegetariërs doen er verstandig aan bij iedere maaltijd een of meer voedingsmiddelen te gebruiken met vitamine C en vleesvervangers te kiezen die rijk zijn aan ijzer. Zoals eieren, sojaproducten (brokjes, tahoe of tempeh) en/of peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, linzen). Parttime vegetariërs kunnen op de dagen dat ze vlees eten het beste kiezen voor rundvlees, omdat dit ongeveer twee keer zoveel ijzer bevat als varkensvlees en gevogelte.

Aan de lijn?

Wat geldt voor vegetariërs, gaat ook op voor fulltime afslankers. Er is vooral kans op ijzergebrek wanneer de vulstoffen die tijdens een vermageringskuur worden gegeten om een verzadigd gevoel te krijgen, zogenaamde alginaten bevatten. Deze remmen namelijk de opname van ijzer.

 

Meer lezen over voeding? Check dan ook het artikel over het belang van magnesium of het aanleren van gezonde(re) leef- en eetgewoontes

Met dank aan Toine de Graaf.