Halotherapie; gezonder met zout

29/10/2019
860

Zouttherapie is een natuurlijke behandelwijze, die veel in het buitenland wordt toegepast maar in Nederland nog relatief onbekend is. De oorsprong van deze therapie ligt in de zoutmijnen en -grotten in Midden- en Oost-Europa. Mensen merkten dat het regelmatig inademen van zoute lucht positieve effecten had op de gezondheid.

Halotherapie

De zoutvlakte nabij Varzaneh in Iran.

Medicinaal

In de moderne zoutkamers bootst men het natuurlijke microklimaat van de submediterrane zoutmijnen en -grotten na voor therapeutische doeleinden. De lucht in de zoutkamers bevat een specifieke hoeveelheid aerosol, medicinaal zout, dat bij inademing positieve effecten heeft op huid en luchtwegen. Dit zout wordt via droogverneveling met een halogenerator in de lucht verspreid. Zouttherapie is zeer effectief bij huidproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat halotherapie goed werkt bij het behandelen van onder andere acne, psoriasis, dermatitis en eczeem. De werking is tweeledig. Het inhaleren van de zoute lucht vult een tekort aan mineralen in het lichaam aan en versterkt de immuunactiviteit van het lichaam, waardoor het minder vatbaar is voor bacteriën en virussen. Het zout heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking waardoor de symptomen van de huidaandoening (bijvoorbeeld jeuk en roodheid) verminderen en de huid kalmeert.

Kuur

Halotherapie wordt in kuurverband aangeboden, waarbij je een tot twee keer in de week 50 minuten in de zoutkamer gaat. Gemiddeld is al na vier tot vijf sessies enige verbetering merkbaar. Een kuur telt meestal rond de twaalf sessies (drie tot vier maanden) in de zoutkamer, afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten.

Halotherapie

Het interieur van een zoutkamer.

Halotherapie werkt tevens preventief door versterking van het immuunsysteem. Als het gaat om een chronische aandoening, dan is het advies om de kuur jaarlijks te herhalen. Tijdens de therapie lig je op een comfortabele stoel in de zoutkamer. Kleding blijft aan, in sommige zoutkamers is het dragen van een haarnetje en overschoenen verplicht om de ruimte zo schoon mogelijk te houden. Mensen die komen voor een huidprobleem wordt aangeraden om makkelijke, loszittende kleding te dragen zodat de lucht goed in contact kan komen met de (aangedane) huid.

Veilig en natuurlijk

Zouttherapie is een veilige en natuurlijke behandelmethode. Marike Westra is samen met Claudia Faber-Botermans eigenaar van Sielesâlt, praktijk voor leefstijl en geneeskunde in Bussum. Ze hebben geneeskunde gestudeerd en combineren in hun praktijk reguliere gezondheidszorg met niet-reguliere therapieën. Sinds december vorig jaar bieden ze ook halotherapie aan. Marike: "Negen jaar geleden ontdekte ik bij toeval in Duitsland de kracht van halotherapie. Deze therapie wordt daar in verschillende klinieken aangeboden. Ik heb zelf ook ervaren hoe goed het voelt en wat het voor je lichaam doet. Ik was meteen enthousiast! We zijn voor onze praktijk altijd op zoek naar natuurlijke methoden die het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen, en halotherapie past daar goed bij." Daarom beschikt Sielesâlt over twee zoutkamers.

Tekst: Saskia Petit

Lees ook:  Waarom is skincare zo belangrijk?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Alles over wimperextensions lijm

Lipfillers: een trend met voor- en nadelen

Edelstenen voor een betere huid: zo werkt het

Zo kun je het beste je make-up opbergen

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings