Een dagje geen vlees? Falafelburger!

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ken je de uitdrukking ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’? Minder vlees eten past daar zeker bij. Voor sommige mensen is dit een ‘way of life’, voor anderen is dat nog best een uitdaging! Daarom hierbij dit heerlijke recept van de hand van Ellen Wagenaar. Met deze falafelburger zit je in ieder geval snor, want aan smaak geen gebrek en kikkererwten zijn ook nog eens geweldig voor je spijsvertering (en rijk aan ijzer)!

Dit recept is geïnspireerd door de Egyptische keuken waar je diverse variaties falafel tegenkomt. De burgers kunnen zowel bij het ontbijt, lunch als bij het diner geserveerd worden. De tafel wordt gedekt en er komt een diversiteit van lekkers op tafel, verdeeld over diverse borden. Zo kun je zelf je maaltijd samenstellen. 

Met salade en hummus

Ik vind de falafelburger heerlijk met salade en hummus en natuurlijk met de plaatselijke pitabroodjes of pitawraps. Er zijn diverse soorten kikkererwten, op de foto zijn de zwarte kikkererwten gebruikt. Die zijn net iets smakelijker dan de witte variant.

Ingrediënten:

  • 500 gram ongekookte kikkererwten 
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel kurkumapoeder of kerriepoeder
  • 1 eetlepel korianderzaadpoeder
  • Zout naar smaak
  • Bos peterselie
  • Kokos- of olijfolie om in te bakken of te frituren.

 

Bereiding

Stap 1: week de kikkererwten gedurende een dag in water.
Stap 2: spoel de geweekte kikkererwten met schoon water en zeef ze. Meng in de keukenmachine alle ingrediënten en maal ze fijn. Vorm burgers en bak ze in de olijf- of kokosolie tot ze mooi krokant zijn.
Stap 3: versier een bordje met salade en leg daar de burger bovenop. Heerlijk met een lepel hummus en een blaadje peterselie.

Met dank aan Ellen Wagenaar

Zin om nog meer gezonds zelf te maken? Ellen bedacht ook het recept voor dit verfrissende en gezonde drankje.