Zorg voor je droge huidje met zelfgemaakte huidboter

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Heb jij het ook zo koud? In het najaar en de winter is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Helemaal als de verwarming weer aan wordt gezet. Temperatuurswisselingen kunnen je huid droog en gevoelig maken. Gelukkig is daar wat aan te doen: smeren, smeren, smeren! Met een zelfgemaakte huidboter bijvoorbeeld.

Essentiële oliën die in de winter verwarmend werken, zijn de specerijen en de warme en soms donker gekleurde oliën van hout (sandelhout, ceder), hars (mirre, ciste roos, copaiba), vruchten (citrus) of wortels (gember, vetiver, nardus). Verdun deze oliën altijd sterk (bijvoorbeeld met een neutrale basisolie of een body crème), breng ze nooit puur op de huid aan. 

Verwarmende olieën

Verwarmende oliën worden over het algemeen niet op het gezicht gebruikt. Daarvoor zijn ze vaak te sterk en te vurig door het hoge gehalte van fenolen of aldehyden. Er is ook een extraatje: essentiële oliën die in het najaar en de winter goed werken bij verkoudheid en griep zijn: eucalyptus, teatree, niaouli, kajuput, niaouli, ravintsara, den, rozemarijn, marjolein, spijk lavendel, lavendel stoechas en wierook. 

zelfgemaakte huidboter

Zelfgemaakte huidboter

Ook lekker voor je droge wintervel is zelfgemaakte huidboter. Meng 50 gram avocadoboter, 25 ml kokos-olie en 25 ml jojoba-olie door elkaar. Voeg daaraan de volgende essentiële oliën toe: 5 druppels geranium, 5 druppels lavendel en 10 druppels sandelhout. Roer alles door elkaar in een pot en bewaar in de koelkast. Smeren maar!

Met dank aan Ellen Wagenaar

Meer recepten van de hand van Ellen vind je hier.