Werkstoffen tegen huidveroudering; ingrediënten uitgelegd

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Huidveroudering is niet tegen te houden, maar met goede huidverzorgingsproducten kun je bepaalde effecten ervan wel vertragen of verminderen. Van veel cosmetische werkstoffen is bewezen dat ze effectief zijn tegen huidveroudering.

Antioxidanten zoals vitamine C en E spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van versnelde veroudering, omdat ze schadelijke vrije radicalen in de huid neutraliseren.

Check het etiket op werkstoffen

Op het etiket kun je zien wat er in een cosmeticaproduct zit. Het eerstgenoemde ingrediënt heeft de hoogste concentratie, het laatste ingrediënt de laagste. Een overzichtje:

Vitamine A

Vitamine A is in de juiste vorm bewezen effectief tegen tekenen van huidveroudering. Het verwijdert dode huidcellen, vermindert fijne lijntjes en oppervlakkige pigmentvlekken. Daarnaast werkt vitamine A goed bij verstopte poriën, een grove huidstructuur en acne. Vitamine A stimuleert bovendien de vochthuishouding van de huid. Vitamine A bestaat in verschillende vormen. De krachtigste vorm van vitamine A is vitamine A-zuur (tretinoïne). Dit is echter alleen op recept verkrijgbaar en wordt voornamelijk uitgeschreven bij (ernstige) acneklachten. In cosmetica wordt meestal retinol (een derivaat van vitamine A, vitamine A-zuur) toegepast, de vrij verkrijgbare vorm van vitamine A. Ook retinol is bewezen effectief in het verbeteren van de huidstructuur en het verminderen van de rimpeldiepte, maar het kan ook huidirritatie veroorzaken. De huid kan gaan schilferen en rood worden. De huid wordt bovendien gevoeliger voor de zon, daarom luidt het advies om de crème ‘s avonds aan te brengen en niet overdag. In ‘gewone’ crèmes zit daarom altijd een vrij lage concentratie van de stof. Retinol versnelt de celvernieuwing, maar ook de aanmaak van collageen en elastine. 

Vitamine C

Vitamine C (Ascorbic acid) is een krachtige antioxidant. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, schadelijke moleculen die huidcellen afbreken en rimpels veroorzaken. Van vitamine C is aangetoond dat het fijne lijntjes zichtbaar kan verminderen, mits het in hoge concentraties in een product zit. Vitamine C draagt bij aan de celvernieuwing en de aanmaak van collageen. Vitamine C werkt tevens ontstekingsremmend en is daarom nuttig bij huidproblemen als acne en rosacea. Ook is vitamine C effectief tegen oppervlakkige pigmentvlekken.

 

Vitamine E

Vitamine E (alpha-tocopherol) is ook een antioxidant, die de huid beschermt tegen uv-straling, uitdroging en invloeden van buitenaf. Vitamine C en E ondersteunen en versterken elkaar. Vitamine E is net als vitamine C zeer gevoelig voor licht. Een luchtdichte verpakking met een pompje zorgt ervoor dat de stof effectief blijft.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren maken deel uit van de huidbarrière. Samen met cholesterol en ceramiden vormen deze een natuurlijke beschermende laag op de huid, waardoor deze gehydrateerd blijft en beschermd is tegen invloeden van buitenaf. De vetzuren zitten in producten als vette vis, noten of lijnzaadolie, of speciale supplementen.

Peptiden

Peptiden zijn bouwstenen voor eiwitten. Peptiden stimuleren de huid om extra collageen aan te maken. Op die manier worden rimpels tegengegaan. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde pentapeptides, zoals Matrixyl, leiden tot vermindering van rimpels.

Niacinamide 

Niacinamide (vitamine B3) versterkt de huidbarrière, werkt ontstekingsremmend en kalmerend, exfolieert, vermindert zonneschade en verbetert de elasticiteit van de huid. 

Ceramiden

Ceramiden zijn natuurlijke vetten van de huid. Ze worden ook wel lipiden (vetten) genoemd. Ceramiden houden de huidcellen bij elkaar en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf. Ceramiden komen van nature in de huid voor en worden daarom goed verdragen. Ze zijn vooral geschikt voor de droge en ouder wordende huid.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur houdt vocht vast in de huid en geeft zo volume. Dit ingrediënt helpt tegen rimpels, zorgt voor een egale teint en een elastische huid.

 

Tekst: Saskia Petit