Wat heeft aromatherapie met je huid te maken?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wat heeft aromatherapie met je huid te maken? En met voeding? Alles, volgens aromatherapeut en schoonheidsspecialist Ellen Wagenaar. “Ook in de supermarkt is veel voeding gearomatiseerd met aromatische smaakstoffen, hoewel dat niet wil zeggen dat dit echt om aromatherapie gaat,” aldus deze deskundige. Maar wat verstaat Ellen er wel onder? In dit interview doet zij dat uit de doeken.

“Aromatherapie staat voor het werken met essentiële oliën en met hydrolaten,” aldus de definitie van Ellen Wagenaar. “Planten en plantoliën bevatten ingrediënten die de huid kunnen verzachten, beschermen en voeden. Zowel wanneer je het eet als wanneer je het op de huid smeert. Een essentiële olie kan verder een heel krachtig en positief effect hebben op heel het immuunsysteem en op de psyche.” 

Waarvoor kun je aromatherapie gebruiken?

“Bij het gebruik van een essentiële olie is het allereerst van belang dat je kiest voor een biologische variant. Zo’n olie kan krachtig werken op het verbeteren van de conditie van de huid. Je kunt de essentiële olie verwerken in huidverzorgings– en huidverbeteringsproducten en je kunt daarnaast bijvoorbeeld een druppel toevoegen aan zelfgemaakte koekjes voor bij de thee of de koffie. Naast dat een essentiële olie een positieve invloed op je huid kan hebben, kan ook het immuunsysteem verbeteren en de geest tot rust komen.”

Welke essentiële olie helpt om tot rust te komen?

“Als je met lavendelolie masseert, dan werkt dat vaak balancerend. Dat wil zeggen dat vermoeidheid vermindert, net als stress. Je moet het wel lekker vinden ruiken. Bovendien stimuleert lavendelolie de genezing van wondjes en het werkt antiseptisch en verzachtend.”

Is essentiële lavendelolie niet erg duur?

Lavendelolie is van een gemiddelde prijs. Voor lavendel, familie van de Lamiaceae, ofwel de lipbloemige, worden voor een liter olie honderdzestig kilo bloemen gebruikt. Andere etherische (=essentiële, red.) oliën zijn duurder wanneer er nog meer veel planten of bloemen nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope variant is bijvoorbeeld sinaasappelolie. Een voordeel daarvan is daarnaast dat deze blij en vrolijk maakt.”

Aromatherapie

Ellen Wagenaar.

Je vertelt dat rozenolie ook kan ontspannen. Waarom wordt daar minder vaak voor gekozen?

“Dat komt waarschijnlijk doordat deze olie heel kostbaar is. Dit omdat er zeer veel speciaal daarvoor gekweekte rozen, onder meer uit Bulgarije, nodig zijn om slechts een beetje etherische olie te produceren: voor een druppel rozenolie worden 200 rozen gebruikt. Rozenolie helpt goed om littekens mee te vervagen. Het heeft als je het in capsules inneemt een kalmerend effect, ook op de hormonen. Daardoor kan zowel je cliënt zelf als zijn huid meer in balans komen.”

Wat is de beste manier om een etherische olie in te nemen?

“In ieder geval niet in water. De olie drijft daar op en lost er niet in op. Dat betekent dat je irritaties kan krijgen. Het beste therapeutische effect krijg je als je een druppel ervan onder de tong doet of op je gehemelte of het verwerkt in capsules. Niet iedere olie is daar geschikt voor omdat sommige heel sterk en niet lekker zijn. Zo brandt essentiële oregano-olie in je mond. Je kunt deze wel met bijvoorbeeld olijfolie, wat zout en peper mengen en als brooddip gebruiken. Oregano staat bekend om zijn heilzame werking: het is een geweldig alternatief antibioticum. Ook kan het helpen een chronische aandoening te verminderen waar warmte bij nodig is.”

Hoe zit het met de houdbaarheid van een essentiële olie?

“Dat hangt onder meer van de dikte af: hoe dikker, hoe langer hij goed blijft. Vluchtige oliën oxideren sneller en dat is niet gezond. Dan adviseer ik om wat kleinere hoeveelheden aan te schaffen. 15 ml heeft daarbij de voorkeur boven een flesje van 100 ml.” 

Als je thee maakt van bloemetjes van lavendel spreek je dan ook over aromatherapie? En is dit net zo effectief als een druppel essentiële olie die je aan je salade-dressing toevoegt?

“De thee is geen essentiële olie of hydrolaat, dus nee, het is ‘officieel’ geen aromatherapie. Maar omdat aromatherapie een onderdeel is van fytotherapie (kruidengeneeskunde, red.) valt deze kruidenthee daar toch wel onder. Het bijzondere is dat – hoewel lavendelthee rustgevend is – het hydrolaat 40 maal zo sterk is. Je kunt vlak voor het slapen gaan een paar druppels ervan mengen met wat yoghurt of ijs. En dat is net zo effectief als dat je een druppel van je essentiële olie toevoegt aan je salade-dressing waarin je eveneens een klein beetje hazelnootolie hebt gegoten.”

Wat versta jij onder een hydrolaat?

“Bij het maken van etherische oliën wordt stoom gebruikt dat door een ketel met de te verwerken plantdelen wordt geleid. Essentiële olie komt vrij met de stoom wat erna afkoelt en dan neerslaat. De essentiële olie drijft op het water met ín het water de wateroplosbare deeltjes van de essentiële olie. Dat is dus het hydrolaat. Een voorbeeld daarvan is rozenwater. Dat kun je therapeutisch inzetten om te helpen ontspannen en de hormonen meer in balans te krijgen. Hydrolaat met tijm of oregano wordt ook wel bij het broodbakken gebruikt.”

Jij gebruikt aromatische honing bij acne. Hoezo?

Als je honing mengt met een aromatische olie krijg je een heerlijke aromatische honing. Die kun je met een theelepel innemen. Ook lekker is het om dit in een (salade)dressing te verwerken of als broodbeleg te gebruiken. Om acne te bestrijden kun je er als extra ondersteuning een druppel essentiële tea tree door mengen en daarvan twee maal per dag een theelepeltje van eten. Dat is jammer genoeg niet echt lekker. Dat kun je oplossen door het aan een smoothie met banaan toe te voegen. Uiteraard spelen vele factoren een rol bij het ontstaan van acne. De huid kun je met voeding aanpakken, net als met voldoende slaap en minder stress.”

Jij voegt vetten aan de smoothie toe. Verergert dat niet juist de acne?

“Vetten zijn nodig voor onze hersenen, onze huid en eigenlijk voor alle lichaamscellen. Dan gaat het wel om natuurlijke en zuivere oliën, vol met werkzame voedingsstoffen, smaak en geur.”

Aromatherapie

Eetbare schoonheid van Ellen Wagenaar en Annemarie Kok.

Schoonheidsspecialist en aromatherapeut Ellen Wagenaar schreef samen met voedingsdeskundige Annemarie Kok het boek Eetbare Schoonheid, Natuurlijke huidverzorging en Pure gerechten. Aromatische recepten voor je binnen- en buitenkant. Voor meer info zie www.eetbareschoonheid.nl.

 

Meer informatie over aromatherapie vind je op de site van de stichting wellness en aromatherapie: www.stichtingwellness.nl.

Met dank aan Lizet van Triet