Vijf wapens van de schoonheidsspecialist bij huidverbetering

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ben jij je rimpels, vlekjes en/of huidverslapping ook meer dan zat? Er zijn mogelijkheden om ze te bestrijden. Schoonheidsspecialisten beschikken naast goede cosmeticaproducten ook over krachtige tools en technieken voor huidverbetering.

Denk aan elektrocoagulatie, (chemische) peelings, microdermabrasie, microneedling en laser/IPL. En vergeet ook niet de huidverbeterende massagetechnieken waarmee je je huid aanzienlijk kunt laten verstevigen en rimpels kunt laten verminderen.

1. Huidoneffenheden laten verwijderen met elektrocoagulatie

Elektrocoagulatie is een mooie methode voor het verwijderen van onschuldige aangroeisels van de huid, zoals fibromen, tele’s, spider naevi (spinnetjes) en ouderdomswratten (verruca seborrhoica). Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van de blendtechniek voor elektrisch ontharen, maar er zijn ook apparaten op de markt speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van huidoneffenheden. Via een naaldje loopt er elektrische stroom in de huid. Door dit stroompje ontstaat een loogproces in de huid, wat de huidcellen oplost. De hoogfrequente wisselstroom zorgt voor warmte waardoor op die plek coagulatie (eiwitstolling) plaatsvindt. De huidoneffenheden kunnen zo, zonder vorming van littekenweefsel, van de huid worden verwijderd. Bepaalde pigmentvlekken en ouderdomsvlekken kunnen met het naaldje van de huid af worden geschraapt.

2. In de aanval tegen zonschade en grove poriën met chemische peelings

Chemische peelings zijn een effectief middel om bepaalde tekenen van huidveroudering tegen te gaan, zoals zonschade, pigmentvlekken, vale huid, grove poriën, huidverslapping en rimpels. Chemische peelings bevatten alpha hydroxyzuren (een AHA zoals glycolzuur, melkzuur) of beta hydroxyzuur (salicylzuur, een BHA). Oppervlakkige chemische peelings kunnen de huid gladder maken, de huidstructuur verbeteren, de aanmaak van collageen verbeteren en de vochthuishouding herstellen. Het resultaat is een frissere, jongere huid. Veel chemische peelings bevatten naast zuren ook actieve werkstoffen die de conditie van de huid verder kunnen verbeteren. Als gevolg van de peeling kan de huid deze werkstoffen veel beter opnemen.

Microdermabrasiebehandeling.

3. Met microkristallen de huid exfoliëren

Microdermabrasie is een behandelmethode waarbij microkristallen op de huid gespoten worden en zo de huid exfoliëren. Het stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid en laat oppervlakkige pigmentvlekjes en fijne rimpels vervagen. De huid ziet er na afloop frisser en stralender uit en is beter in staat om werkstoffen op te nemen.

Microneedling stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid en verbetert tevens de opname van actieve werkstoffen in de huid.

4. Minuscuul kleine wondjes met microneedling

Microneedling is een techniek waarbij met een roller of een pen minuscule naaldjes kleine wondjes in de huid worden gemaakt. Dit stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid en verbetert tevens de opname van actieve werkstoffen in de huid. Als reactie op de wondjes komen groeifactoren vrij en zal de huid nieuw collageen aanmaken. Indicaties voor microneedling zijn onder meer fijne lijntjes, zonbeschadigingen, vergrote poriën, (acne)littekentjes, slechte doorbloeding, verslapte huid, striae.

5. Licht of laser voor een gladdere huid

Ook met licht- of lasertherapie zijn huidverbeterende behandelingen mogelijk. Sommige schoonheidsspecialisten hebben een speciale Led-lamp of collageenlamp en daarmee kunnen ze je huidcellen voorzien van extra energie. Dit heeft een huidverbeterend effect en bevordert het zelfherstellend vermogen van de huid. Ook met laser of IPL kan de schoonheidsspecialist huidverbetering bewerkstelligen. Voor algehele huidverbetering worden tegenwoordig ook vaak fractionele lasers gebruikt. Een fractionele laser maakt minuscule wondjes in de huid waardoor de huid zich van binnenuit gaat herstellen. Dit stimuleert onder meer de aanmaak van nieuw collageen. Indicaties voor een laserbehandeling zijn vale en grauwe huid, verslapte huid, rimpels, littekens, grove poriën, onregelmatige textuur, fijne lijntjes en rimpels en pigmentvlekken. Na de behandeling is de huid gladder, soepeler en beter gehydrateerd. Huidverjonging met IPL is ook mogelijk. Met een IPL-apparaat zijn echter meer behandelingen nodig voor hetzelfde resultaat.

Tekst: Saskia Petit