Syringomen: bultjes op de huid

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Sommige mensen hebben last van kleine bultjes rond de ogen. Huidkleurige of doorzichtige glazige bultjes die in grootte kunnen variëren tot enkele millimeters: syringomen.

Het zijn geen gerstekorrels (milia), die liggen oppervlakkiger onder de huid, maar syringomen. Deze worden vooral worden gezien bij vrouwen rond en na de puberteit. De een vindt ze cosmetisch storend, terwijl een ander deze bultjes gemakkelijk accepteert. 

Syringomen

De term ‘syringoom’ is afgeleid van het Griekse woord ‘syrinx’. Dit betekent buis en heeft te maken met de buisvormige gedeelten van de zweetkliertjes die groeien en syringomen veroorzaken. Mensen kunnen een aantal syringomen op de huid ontwikkelen of heel veel. We spreken van eruptieve syringomen als er in korte tijd heel veel ontstaan. Hoewel syringomen het meest bij vrouwen worden gezien, kunnen ze ook voorkomen bij mannen. Bultjes op de huid: syringomen

Waar bevinden de syringomen zich?

Syringomen komen het meest voor in het gezicht; met name op het gedeelte rond de oogleden of de wangen. Ze kunnen ook op andere locaties op de huid ontstaan, zoals de oksels, het genitale gebied of de romp. Eruptieve syringomen zitten meestal op de romp.  

Hoe herken je ze? 

Het zijn symmetrisch verdeelde bultjes van enkele millimeters groot die huidkleurig, gelig of doorzichtig kunnen zijn. Ook de plek (vaak onder de oogleden) speelt een rol in de snelle herkenning. 

Oorzaak

Het is niet duidelijk waardoor syringomen ontstaan. De eccriene cellen die een onderdeel vormen van de afvoerbuisjes van de zweetkliertjes delen zich, waarna de bultjes ontstaan. Het feit dat syringomen ontstaan in de puberteit en vaker voorkomen bij vrouwen, pleit voor een hormonale factor. Ook erfelijke factoren lijken een rol te spelen. In de medische literatuur zijn namelijk ook familiaire syringomen beschreven. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Syringomen kunnen soms worden verward met gerstekorrels (milia), xanthomen of trichoepitheliomen. In bijna alle gevallen kan de diagnose op het blote oog worden gesteld. Indien er twijfel bestaat, kan een huidbiopt worden afgenomen door de huisarts of dermatoloog. Dit laat wel altijd een klein littekentje achter. 

Wat is het verschil met een gerstekorrel? 

Een syringoom en een gerstekorrel kunnen op elkaar lijken. Een gerstekorrel is een wit korreltje in de huid dat ontstaat door een verstopping van een talg- of zweetkliertje. Een gerstekorrel ligt oppervlakkiger in de huid. De inhoud bestaat uit talg en keratine. In tegenstelling tot een gerstekorrel, kan de inhoud van een syringoom niet worden uitgedrukt. 

Een syringoom en een gerstekorrel kunnen op elkaar lijken.

Geven ze klachten?

Syringomen leiden in de meeste gevallen niet tot klachten van pijn of jeuk. Ook kunnen ze niet kwaadaardig uitgroeien. Vaak worden ze wel als cosmetisch storend ervaren. Om deze reden kunnen mensen bij de huisarts, dermatoloog, schoonheidsspecialist of huidtherapeut belanden voor behandeling. 

Wat kun je er tegen doen?

Syringomen zijn goedaardig en hoeven niet per se behandeld te worden. Toch willen sommige mensen er vanaf. Gelukkig zijn er diverse behandelopties beschikbaar. In alle gevallen is het belangrijk je te realiseren dat ze na verwijdering terug kunnen komen. Daarnaast kunnen behandelingen een risico geven op littekenvorming of pigmentveranderingen. Vaak is dit ook afhankelijk van je huidtype. Het doel van de behandeling is beschadiging van een syringoom zodat deze minder zichtbaar is. Dit kan middels onderstaande methoden: 

  • Cryotherapie: hierbij wordt een syringoom vernietigd door bevriezing met vloeibare stikstof. 
  • Elektrocoagulatie: met een fijne naald wordt een syringoom aangestipt en weggebrand. Soms wordt dit gecombineerd met curettage
  • Laserbehandelingen: dit is een zeer fraaie methode. Er zijn verschillende soorten lasers die kunnen worden gebruikt. Veelgebruikte lasers zijn de (fractionele/ablatieve) CO2-laser of de Erbium YAG laser.  
  • Excisie: hierbij wordt een syringoom direct weggesneden. Een gangbare methode is om met een klein appelboortje een syringoom te verwijderen. Het stukje huid dat open ligt herstelt vanzelf vanuit de randen. Dit is meestal niet de eerste keus, gezien het grote risico op littekenvorming. 

Camouflage

Ook camouflagetherapie om syringomen minder opvallend te laten lijken of littekentjes na behandeling te camoufleren is een mogelijkheid. De huidtherapeut of schoonheidsspecialist kan hierin veel betekenen voor patiënten. 

Complicaties en prognose

Het risico op het ontstaan van huidkanker is niet vergroot. Syringomen geven doorgaans geen complicaties op de lange termijn.  

 

Tekst: S.M.Habib, foto’s: Getty images, huidziekten.nl