Krentenbaard, oftewel impetigo, een besmettelijke aandoening

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Veel kinderen krijgen het, en een enkele volwassene: krentenbaard. Met de kenmerkende gele korstjes, is het een veel voorkomende oppervlakkige huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. De medische term voor krentenbaard is impetigo. Krentenbaard is een besmettelijke aandoening die snel kan worden overgebracht op andere mensen in de omgeving.

In het overgrote deel van de gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die behoort tot de normale huidflora, maar die soms bij mensen kan leiden tot klachten. Bij  een klein deel van de patiënten is een andere bacterie, Streptococcus pyogenes, de boosdoener. Impetigo ontstaat gemakkelijker als de huid al beschadigd is. Met name bij kinderen met atopisch eczeem is de kans groot dat de bacterie een ingang vindt in de beschadigde huid. De kans op impetigo is ook verhoogd als de huid beschadigd is na een muggenbult, schaafwondjes of waterpokken. 

Krentenbaard.

Wie krijgt krentenbaard?

Theoretisch gezien kan iedereen krentenbaard ontwikkelen. In de praktijk wordt het vooral gezien bij jonge kinderen tussen de twee en de vijf jaar oud. De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld op het klinisch beeld, dus hoe het huidbeeld eruitziet. In de meeste gevallen zijn er oppervlakkige (soms rode) beschadigingen van de huid zichtbaar met schilfering. Ook kunnen er kleine bultjes, blaasjes of blaartjes zichtbaar zijn. Als de blaasjes en blaartjes opengaan, ontstaan er natte plekjes door lekkage van wondvocht. Deze plekken kunnen uitdrogen tot honing-gele korstjes. De huidafwijkingen worden het vaakst gezien op het gelaat. Andere delen van het lichaam – zoals de romp – kunnen echter ook zijn aangedaan. 

Waarom wordt het krentenbaard genoemd? 

De huidinfectie zit meestal op het gezicht. De regio rond de neus en mond is vaak aangedaan. In klassieke gevallen zijn er ook honing-gele korsten zichtbaar. Een oppervlak van gele korstjes op de kin bij een kind kan lijken op een baard.
Sommige vormen van Staphylococcus aureus scheiden bepaalde stofjes (zogeheten toxines) uit die de verbinding tussen de huidcellen verbreken. De huidcellen komen los van elkaar.  Dit leidt tot een splitsing in de opperhuid. Indien vocht in deze gespleten laag terechtkomt, kan dit klinisch zichtbaar zijn als een blaar. Deze vorm van krentenbaard wordt impetigo bullosa genoemd. Deze vorm wordt ook op de romp, in de plooien (bijvoorbeeld oksels) of in het luiergebied van baby’s gezien. 

Hoe krijg je het?

De bacterie kan zich gemakkelijk verplaatsen via direct contact met de huidafwijkingen en in het bijzonder het vocht uit de blaasjes. Kinderen kunnen besmet raken via contact met besmette kinderen, speelgoed, kleding of andere voorwerpen. Krentenbaard blijft besmettelijk tot de blaasjes en huidafwijkingen zijn opgedroogd., dus een belangrijk advies om de kans op besmetting te verkleinen is goede hand- en hoesthygiëne. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk aan de huidafwijkingen te krabben om verdere verspreiding te voorkomen. 

 

Met dank aan M. Habib