Huidkankerweek voor bewustwording risico’s van overmatig zonnen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er 70.000 nieuwe patiënten bij en dit aantal neemt nog steeds toe. Reden voor de lancering van de Huidkankerweek van 22 tot en met 26 juni.

Lekker bakken in de zon? Liever niet! Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met huidkanker, blijkt uit cijfers van de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie). Wetenschappers voorspellen een toename van vijf procent per jaar: het gaat al richting één op de vier. Maar ondanks deze ernstige cijfers zijn vijftigplussers zich nog niet erg van de risico’s bewust. Terwijl ouderen een belangrijke risicogroep vormen. Slechts één op de tien ouderen maakt zich echter zorgen over het krijgen van huidkanker.

Vroege herkenning essentieel

Hoog tijd dus voor de Huidkankerweek, georganiseerd door specialist in ouderenmarketing Bureauvijftig aan het begin van de zomer, van 22 tot en met 26 juni. “Tijdens de week zenden we dagelijks journaals uit met tips op TV-zender ONS, (KPN kanaal 89, Ziggo kanaal 50) en YouTube. De thema’s zijn: zonnen/zonnebrand, bescherming tegen de zon, huidkanker herkennen/ontdekken, je huid checken en behandeling van huidkanker”, zegt Willemijn Land van Bureauvijftig. De beroepsvereniging van dermatologen onderschrijft het belang van het vergroten van het bewustzijn omtrent huidkanker en benadrukt dat vroege herkenning van huidkanker essentieel is.Huidkanker

Tips waarmee mensen zelf aan de slag kunnen

Wie op latere leeftijd huidkanker krijgt, is vaak in zijn jeugd al niet goed beschermd geweest tegen de zon. Jaap Touw, voorzitter van de HUKAs (Huidkanker Stichting) en zelf ex-patiënt: “Vroege opsporing van huidkanker zorgt ervoor dat de ziekte in veel gevallen beter te behandelen is.” Liane den Haan, directeur-bestuurder van de ouderenvereniging ANBO, vult aan: “Dit onderwerp raakt veel ouderen. We vinden het dan ook goed om tips en adviezen te geven waarmee mensen zelf aan de slag kunnen.”

Zorgmijders

Bijkomend probleem is dat van de mensen die een verdacht huidplekje bij zichzelf ontdekken, vijftig procent eerst afwacht voordat ze naar de huisarts gaan. Terwijl het bij huidkanker belangrijk is er op tijd bij te zijn. Voor deze ‘zorgmijders’ is er de app van het Amsterdamse bedrijf SkinVision, waarmee ze verdachte huidplekken zelf kunnen checken en op tijd de juiste zorg kunnen zoeken. “Om de zorg te ontlasten na een groeiend aantal verborgen huidkankergevallen door de coronacrisis, stelt SkinVision de app tot en met 31 juli 2020 kosteloos ter beschikking voor heel Nederland”, aldus Erik de Heus, CEO van SkinVision.

Over de Huidkankerweek

De Huidkankerweek wordt gehouden in de week van 22 tot en met 26 juni. De week wordt georganiseerd door Bureauvijftig, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV), de HUKAs (Huidkanker Stichting, patiëntenorganisatie voor mensen met niet-melanome huidkanker), SkinVision en ouderenvereniging ANBO. In de Huidkankerweek hoopt de organisatie 100.000 mensen te activeren om hun verdachte huidplekjes te (laten) controleren, zodat de sterfte aan huidkanker geminimaliseerd kan worden. De Huidkankerweek wordt een jaarlijks evenement.

Meer informatie vind je hier.