Natuurlijke cosmetica is zo populair, dat bijna elk merk inmiddels wel groen claimt te zijn. Logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Om je meer duidelijkheid te geven in het groene cosmetica-woud, zijn er verschillende keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica. Deze keurmerken hanteren strenge eisen ten aanzien van bijvoorbeeld het percentage natuurlijke ingrediënten dat een product minimaal moet bevatten, of deze van biologische teelt moeten zijn en hoe het productieproces moet verlopen."/>

Keurmerken: hoe groen is groene cosmetica?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Natuurlijke cosmetica is zo populair, dat bijna elk merk inmiddels wel groen claimt te zijn. Logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Om je meer duidelijkheid te geven in het groene cosmetica-woud, zijn er verschillende keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica. Deze keurmerken hanteren strenge eisen ten aanzien van bijvoorbeeld het percentage natuurlijke ingrediënten dat een product minimaal moet bevatten, of deze van biologische teelt moeten zijn en hoe het productieproces moet verlopen.

Enkele bekende keurmerken voor echt natuurlijke en/of biologische cosmetica zijn BDIH, EcoCert, Cosmebio en Natrue.

BDIH

BDIH-gecertificeerde cosmeticaproducten mogen alleen gebruik maken van natuurlijke grondstoffen, plantaardige oliën, wassen en vetten, kruiden-extracten en essentiële oliën. Alle plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk. Alleen producten van levende dieren zijn toegestaan (dieren die biologisch gehouden worden). Synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten zijn niet toegestaan. Ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden naast natuurlijke conserveringsmiddelen bepaalde natuuridentieke middelen toegestaan. Onder andere benzoëzuur, salicylzuur en benzyl alcohol.

Ecocert

Ecocert is een Frans keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetica. Er zijn twee varianten:  Ecocert natural cosmetic staat op cosmetica waarvan zeker vijf procent biologisch is (en minstens de helft van de plantaardige ingrediënten). De rest moet ‘natuurlijk’ zijn. Het product moet ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes of genetische manipulatie.

Ecocert organic cosmetic staat op cosmetica waarvan tien procent biologisch moet zijn, en van de plantaardige ingrediënten zelfs 95 procent. Zij moeten ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes of genetische manipulatie.

Cosmebio

Ook Cosmebio is een Frans keurmerk voor biologische cosmetica. Cosmebio Bio staat op producten waarvan de plantaardige ingrediënten voor minstens 95 procent biologisch zijn, en minstens tien procent van alle ingrediënten totaal. Zij moeten ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes of genetische manipulatie.

Van producten met het Cosmebio Eco-logo moet 50 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch zijn, en minstens vijf procent van het totaal van de ingrediënten.

NaTrue

NaTrue is het internationale keurmerk voor natuurlijke en biologische huidverzorging. Het kent drie varianten:

  • Natuurcosmetica: bevat uitsluitend 100 procent natuurlijke ingrediënten.
  • Natuurcosmetica met bio-aandeel: bevat 100 procent natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70 procent aan biologische ingrediënten.
  • Biocosmetica: bevat 100 procent natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95 procent aan biologische ingrediënten.

Synthetische geur- en kleurstoffen zijn uitgesloten, net als siliconen, microplastics en genetische modificatie.

Benieuwd wat er te vinden is op het gebied van groen nagellak? Kijk dan hier.