Was het niet heerlijk, dat eerste, echte lentezonnetje? Een helderblauwe hemel, een lichte bries, de zon op je huid… Maar misschien ook wel de eerste keer dat je huid al wat rood zag?"/>

Het eerste lentezonnetje

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Was het niet heerlijk, dat eerste, echte lentezonnetje? Een helderblauwe hemel, een lichte bries, de zon op je huid… Maar misschien ook wel de eerste keer dat je huid al wat rood zag?

En waarom was zonbescherming ook alweer zo belangrijk?

Zonlicht bestaat uit een spectrum van stralen:

  • Zichtbaar licht: het enige deel van het licht dat kan worden waargenomen door het menselijk oog, maakt 50% uit van het zonlicht.
  • Ultraviolet licht (UV-stralen) is onzichtbaar voor het menselijk oog en kent drie vormen: UVA- en UVB-stralen zijn altijd aanwezig (5% van het zonlicht) en UVC-stralen die worden tegengehouden door de atmosfeer en dus de huid niet bereiken
  • Infrarood licht: ook onzichtbaar voor het menselijk oog (45% van het zonlicht)

UVA- en UVB-stralen zijn dus altijd aanwezig en bereiken altijd de huid. Het gevolg?

UVA-stralen dringen door tot de diepere lagen van de huid en worden meestal in verband gebracht met fotoveroudering (vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt door de zon), zonneallergieën en hyperpigmentatie.

UVB-stralen zorgen voor de energie die de huid nodig heeft om vitamine D te maken en stimuleren de productie van melanine die verantwoordelijk is voor het bruiningsproces van de huid. Hoewel deze stralen de huid niet zo diep penetreren, veroorzaken zij wel meer directe schade zoals zonnebrand en kunnen ze tijdelijk verdikking van de huid veroorzaken.

De oplossing? Maak van de zon (en de stralen) jouw vriend door je huid te beschermen. Hoe? Het KWF adviseert om altijd minimaal voor SPF 30 te gaan. Twijfel je tussen SPF 30 of SPF 50? KWF heeft daarvoor een hulpmiddel: tabel huidtype/beschermingsfactor. Maak niet de fout door de left overs van vorig jaar te gebruiken. De werking is aanzienlijk afgenomen door blootstelling aan warmte en licht. Na opening is een zonnebrandcrème hooguit een jaar houdbaar.

 

Tekst: met dank aan Maria Galland

 

Meer lezen over de zon en je huid? Kijk dan hier.