Gezond of Niet? Fully Raw

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een gezonder lichaam met een stralende huid. Dat is volgens Kristina Carrillo-Bucaram het gevolg van haar manier van eten met verse, geheel onbewerkte en natuurlijke plantaardige producten - genuttigd zonder te koken. Deze Amerikaanse is oprichter van FullyRaw en Rawfully Organic en zij heeft op haar YouTube-kanaal miljoenen volgers. Haar boek ‘Het Fully Raw Voedingsplan, in 21 dagen naar een betere gezondheid’ is ook in het Nederlands verschenen.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het eten van alleen maar rauwe voeding gezond is. Zo ook de uitgever van Succesboeken.nl, Fred Meijroos. Hij kreeg de vraag dit boek te vertalen. Maar hij twijfelde of een volledig onbewerkte en veganistische leefstijl wel zo gezond is. Want kun je leven op 80 procent fruit (en wat plantaardig vet) met verder een beetje groenten en wat noten? Zou het inderdaad veel gezondheidsvoordelen opleveren? Na grondig onderzoek was de uitgever daarvan overtuigd en bracht hij het in Nederland uit.

Alleen groenten en fruit gezond?

Kristina Carrillo-Bucaram is sinds haar vijftiende vegetariër. Zij voelt zich sindsdien een stuk gezonder: zo slaapt ze beter, heeft ze meer energie, een gezond gewicht en haar huid straalt. Zij propageert een vetarm onbewerkt veganistisch voedingspatroon. Groenten en fruit vormen de kern daarvan. Zij wil met haar boek dat gereedschap aanbieden wat nodig is om maaltijden te bereiden waardoor je vitaler kunt leven. Ze adviseert om onbewerkte producten in overvloed in huis te hebben om zo snaaien te voorkomen. In haar boek staat zelfs een tabel van populaire groenten en fruit die zij zelf per kist koopt. Ze schrijft dat je daarnaast ook het ‘slechte’ voedsel weg zou moeten gooien om niet in de verleiding te komen dat toch te nuttigen.

Fastfood

Als je tijdens je lunchpauze onderweg bent, adviseert de Amerikaanse om daarvoor fruit mee te nemen: ‘Het is het ‘fastfood’ van de natuur’ zo schrijft ze. Verder vindt zij het belangrijk om genoeg te eten, anders heb je te weinig energie. Fruit is voor haar goede voeding omdat je daarmee ‘veel eenvoudiger je benodigde dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen krijgt. In combinatie met voldoende slaap en beweging zorgt dat ervoor dat je genoeg brandstof hebt om je leven optimaal te leiden. Toch is voeding voor haar slechts een onderdeel van haar leefstijl: “Slaaptijd is hersteltijd. Diepe, ononderbroken slaap helpt bij het afvallen.” Daarnaast schrijft zij: “Regelmatig bewegen is essentieel om het gezonde lichaam te krijgen dat je wilt.” En “Bewegen vermindert ook stress en maakt je gelukkiger”. En dat leidt volgens de auteur tot een gezonder lijf met een huid die meer zal stralen.

Tekst: Lizet van Triet

Kristina Carrillo-Bucaram is de auteur van het zojuist in het Nederlands verschenen boek ‘Het Fully Raw Voedingsplan, in 21 dagen naar een betere gezondheid, met voorbeeldmenu’s en trainingsschema’s, tips en 75 recepten’. Dit boek inspireert met een voedingsplan van 21 dagen, met recepten voor elke maaltijd van de dag, een eenvoudig te volgen fitnessplan en informatie over voedingswaarden. 

Kristina Carrillo-Bucaram is oprichter van FullyRaw en Rawfully Organic. Voor meer info: www.fullyraw.com