Cryotherapie: lekker koud!

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ben je op zoek naar wat verkoeling? Ga dan eens naar een cryocabine. Cryotherapie is een populaire behandeling waar tal van positieve effecten voor het lichaam aan worden toegeschreven. Niet alleen topsporters en celebs dompelen zich vrijwillig onder in ijzige temperaturen, in Amerika is sprake van een echte hype en schieten de cryocabines als paddenstoelen uit de grond.

Heel populair op dit moment is whole-body cryotherapie. Daarbij neem je twee tot drie minuten plaats in een ijskoude cryocabine, met een extreme temperatuur van tussen  de -110 en -140 graden Celsius. Door de kou gaat het lichaam in de overlevingsmodus, wat een boost zou geven aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Omdat het ‘droge’ kou betreft, is dit redelijk uit te houden. De extreme kou koelt de bovenste laag van de huid en via koudereceptoren in de huid krijgen de hersenen een signaal om het lichaam te beschermen, onder meer door het bloed terug te trekken richting de vitale organen. 

Pijnverlagend en ontstekingsremmend

In het bloed komen extra zuurstof, hormonen en enzymen vrij om eventuele schade aan het lichaam te herstellen. Ook de productie van pro-inflammatoire cytokinen wordt afgeremd. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het pijnverlagende en ontstekingsremmende effect van whole-body cryotherapie. Als het lichaam vervolgens wordt blootgesteld aan de normale kamertemperatuur, stroomt het zuurstofrijke bloed weer terug naar de ledematen. Dit zou een ontgiftende werking hebben en een stimulans zijn voor de stofwisseling en de celvernieuwing. 

Cryolipolyse: pijnloze techniek

Met kou kun je ook hardnekkige vetophopingen in het lichaam laten verwijderen en je huid verstrakken. Dit heet cryolipolyse. Onderhuidse vetcellen kunnen namelijk slechter tegen de kou dan andere lichaamscellen. Door plaatselijke vetophopingen op bijvoorbeeld heupen, buik, taille, armen, billen of bovenbenen sterk te koelen tot een bepaalde temperatuur, raken ze beschadigd en worden ze door het lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd. Het is een pijnloze, non-invasieve techniek, die is ontwikkeld door wetenschappers van de Harvard Medical School. Verschillende schoonheidsspecialisten bieden cryolipolyse-behandelingen aan. Het resultaat na een kuur zijn strakkere, stevige lichaamscontouren, zonder storende vetophopingen.

Geen zin om de deur uit te gaan om af te koelen? Neem dan een verkoelend voetenbad.

Cryolipolyse-behandeling van de buik.