Het is weer zover. De winterperiode is ook meteen het seizoen van het ‘statische haar’. Je kent het wel, zodra je een trui uittrekt, vliegt het haar omhoog en knettert het erop los. Soms komen er vonkjes vrij en zelfs met een borstel wil het haar niet in model blijven zitten. "/>

Weg met statisch haar

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het is weer zover. De winterperiode is ook meteen het seizoen van het ‘statische haar’. Je kent het wel, zodra je een trui uittrekt, vliegt het haar omhoog en knettert het erop los. Soms komen er vonkjes vrij en zelfs met een borstel wil het haar niet in model blijven zitten.

Hoe kom je eraan?

In de winter is de luchtvochtigheid lager, waardoor je haar droger is. De talgklieren produceren minder vetten, waardoor de haren minder goed beschermd zijn. Door wrijving ontstaat een elektrische aantrekkingskracht. Negatief geladen deeltjes trekken positief geladen deeltjes aan, waardoor het haar statisch wordt. Hoe langer je haar is, des te meer kans je hebt op statisch haar. De kans op wrijving is hierbij namelijk het grootst.

Hoe kom je er vanaf?

Er zijn shampoos met antistatische stoffen en hydraterende elementen, waardoor het haar minder vatbaar wordt voor elektrische lading. Gebruik vervolgens een beetje olie in je haar voor wat extra tlc.

Ook kun je je handen een paar keer door je haren halen. Dit stimuleert de talgklieren van de haarzakjes, waardoor je haren wat vetter worden. Dit vormt een natuurlijke beschermlaag voor deze droge en koude periode.

Borstel je haar (niet te vaak) met een borstel van het liefst varkenshaar. Een borstel met plastic of metalen kammetjes verergeren juist het statische effect. Spray wat haarlak op de borstel en je statische haar verdwijnt.

Er zijn speciale doekjes van diverse haarmerken te koop tegen statisch haar, maar je kunt ook gewoon droogtrommeldoekjes (serieus) gebruiken. Veeg ermee over je haar van begin tot de punten en zeg maar dag tegen je statische lokken.

Probeer zoveel mogelijk synthetische stoffen te vermijden. Die zijn een van de grootste boosdoeners van statisch haar. Als je dan toch een synthetisch stofje bezit in de vorm van een muts of sjaal, spray er dan een beetje hair spray in.