De taal van het haar

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Goed verzorgd haar geeft een belangrijke impuls aan je sociale leven. Hoezeer wij allemaal gewaardeerd willen worden op de inhoud, het blijft een feit dat het vooral uiterlijke kenmerken zijn die bepalend zijn voor de eerste indruk die we ons over iemand vormen. Ongeveer 93 procent van deze indruk wordt bepaald door het voorkomen, de lichaamstaal en het stemgebruik en slechts 7 procent van de woorden. Dit is naar voren gekomen uit onderzoeken van Albert Mehrabian, een Amerikaanse psycholoog en hoogleraar aan de UCLA, die veel onderzoek heeft gedaan naar non-verbale communicatie. Bovendien blijkt een eerste indruk zich al in de eerste drie minuten te vormen.

De rol van het haar is bij deze eerste indruk doorslaggevend. Gezond, goed verzorgd haar staat voor dynamisch, doelgericht en actief. Kortom, het wordt geassocieerd met positieve eigenschappen. Bovendien speelt het haar een belangrijke rol bij het vormen van een oordeel over iemand. Bijna iedereen gelooft dat je bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunt afleiden uit iemands haar, zoals lichaamsbewustzijn, modegevoeligheid en de manier waarop je jezelf neerzet, maar ook gezondheid, zelfvertrouwen, motivatie en prestatiedrang.

Zelfvertrouwen

De invloed van het haar kan grote invloed hebben op het humeur en energieniveau. Als iemand vindt dat zijn haar er goed uitziet, geeft dat een dynamische impuls. De meeste mensen hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich krachtiger en optimistischer als hun haar er mooi gezond uitziet. Mensen met gezond en goed verzorgd haar denken dat ze een positiever effect op anderen hebben en zijn ervan overtuigd dat ze meer plezier in het leven hebben. Bovendien blijkt dat mensen met goed verzorgd haar meer aandacht krijgen van de andere sekse. 

Energie

Tussen de menselijke geest en het haar bestaat een duidelijk verband. Aan de ene kant draagt goed verzorgd haar bij aan ons welzijn en verhoogt het de levendigheid. Aan de andere kant heeft ons geestelijk leven invloed op de kwaliteit van het haar. Als je het idee hebt dat je haar er niet goed uitziet, kun je je onzeker en slapjes voelen, waardoor de behoefte om wat aan je haar te doen afneemt. Wanneer je daarentegen positief in het leven staat, heb je voldoende energie om ook goed voor je haar te zorgen. 

Overigens, wanneer je haar niet goed verzorgd wordt, is het ook een stuk lastiger om je haar te stylen. De basisregel voor een geslaagd kapsel is dan ook: eerst verzorgen, dan stylen!