Feiten en fabels

Vitamines zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. We krijgen ze binnen via onze voeding. Ons lichaam maakt ze namelijk niet of onvoldoende zelf. Maar hoe weet je of je voldoende binnenkrijgt?

Fabel: Groente uit blik bevat minder vitamines dan verse groente
Er is weinig verschil tussen verse groente en groente uit blik of glas. Groente uit blik wordt minder lang gekookt dan gewone groente, waardoor er minder vitamines verloren gaan. Aan de andere kant: bij het blancheren gaan er vitamines verloren bij het inblikken.
Het gehalte aan vitamines bij vers fruit en verse groenten varieert ook sterk. Dat komt omdat het klimaat, de teelgrond, het ras, de rijpheid van het gewas, de oogstmethode, het transport en de opslag een grote invloed hebben op het vitaminegehalte.

Feit: Combinaties van bepaalde vitamines en mineralen werken beter
Sommige vitamines en mineralen beïnvloeden de opname van andere vitamines. Daarom kan een vitaminesupplement het beste tijdens de maaltijd worden ingenomen. Voldoende vitamine D in het lichaam zorgt voor een betere opname van calcium. Vetoplosbare vitamines worden beter opgenomen in combinatie met vet. Vitamine C bevodert de opname van foliumzuur. Alcohol verstoort die opname juist. Vitamine C bevordert ook de opname van plantaardig ijzer uit voedsel. Daarom is het verstandig dat mensen met een ijzertekort ook voldoende groente en fruit eten en eventueel wat extra vitamine C te nemen.

Fabel: Iedereen krijgt voldoende vitamine binnen via de voeding
Niet iedereen eet gezond. Uit de meest recente voedselconsumptiepeiling blijkt dat slechts een klein deel van de Nederlanders eet volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Het grootste gedeelte van de mensen haalt de ADH aan vitamines niet. Daarbij zijn er groepen mensen die sowieso extra vitamines nodig hebben. Sporters, rokers, veganisten, mensen die aan de lijn doen en alcoholisten doen er verstandig aan om een multivitaminepreparaat te gebruiken.

Feit: Vegetariërs hebben extra vitamine B12 nodig
Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking eet elke dag vegetarisch, daarnaast is een groeiende groep ‘parttime vegetariërs’, de zogenaamde flexitariër; mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees eten. Veganisten eten helemaal geen producten die van dierlijke oorsprong, dus ook geen melkproducten en eieren. Mensen kunnen prima zonder vlees of vis, maar er kan een tekort ontstaan aan ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Een goede vleesvervanger bevat voldoende ijzer en vitamine B12 en/of B1. Het is eventueel aan te raden deze vitamines via een supplement in te nemen.
(Bron: Leef!)