Voetverzorging tips

Hamerteen
Heb je een holle voet en een hoge wreef, dan kun je een hamerteen krijgen. Door te strakke pezen blijft de teen gespannen staan, met het topje naar beneden wijzend - vandaar de naam. Het dragen van inlegzooltjes kan de pijn verminderen. Een hamerteen kan alleen gecorrigeerd worden door een plastisch chirurg.

Voetverzorging
Leg je linkervoet over je rechterbeen, vlak boven de knie. Kneed de hele voet met je duim en vingertoppen, begin bij de hiel. Hierna masseer je de voetzool, door met je duimen drukkende draaibewegingen te maken. Hierdoor verbetert de doorbloeding. Tot slot smeer je je voet in met een vet- en vochtrijke voetcrème. Herhaal het hele ritueel met je rechtervoet en trek daarna lekkere dikke sokken aan.

Desinfecterend
De essentiële olie van tijm bevat thymol en carvacrol. Beide werkstoffen zijn desinfecterend en remmen al in kleine doseringen de groei van schimmels en bacteriën. Daarnaast werken ze ook nog krampstillend. Tijm is dus een ideaal bestanddeel in een voetencrème.

Wratten en zo

Wratten worden veroorzaakt door een (besmettelijk) virus dat vaak voorkomt in een zwembad of sportschool. Als je weerstand lager is, loop je meer risico. Een wrat op je voetzool kan door de druk van je lichaamsgewicht dieper in je huid komen te liggen, wat knap pijnlijk is. Vaak gaat een wrat vanzelf weer weg, anders kun je hem laten verwijderen door je huisarts.Een likdoorn ontstaat meestal in een eeltplek. Door wrijving en druk, bijvoorbeeld van strakke schoenen, kan de eeltkern naar binnen groeien en ontstaat een likdoorn. Als die druk uitoefent op de zenuwuiteinden, kan dat heel pijnlijk zijn. Likdoornpleisters nemen de druk weg en weken je likdoorns los. Natuurlijk kun je ook naar de pedicure gaan.

Hamerteen

Heb je een holle voet en een hoge wreef, dan kun je een hamerteen krijgen. Door te strakke pezen blijft de teen gespannen staan, met het topje naar beneden wijzend – vandaar de naam. Het dragen van inlegzooltjes kan de pijn verminderen. Een hamerteen kan alleen gecorrigeerd worden door een plastisch chirurg.

Blaren

Druk of wrijving kan ook met vocht gevulde blaasjes veroorzaken: blaren. Ontsmet een naald en je voet, prik de blaar door en dek hem af met een voetpleister. Blarenpleisters vangen het vocht op en bevorderen het natuurlijke herstelproces.

Koude voeten

Last van koude voeten? In dunne, wollen sokken en niet te strakke schoenen blijven ze het warmst.

Gevoelig

Tip voor iedereen met 'gevoelige' voeten, zoals sporters, diabeten, reuma patiënten, personen met likdoorns op de tenen. Doe je sokken of panty's binnenste buiten aan. Hierdoor kan het naadje of randje geen pijn meer veroorzaken.

Vriezer

De geur van stinkende schoenen verdwijnt door ze een nacht in de vriezer te leggen.


Zweetvoeten bye bye

Tips tegen zweetvoeten: wissel minstens ieder dag van sokken en schoenen, liefst vaker. Draag alleen ademende materialen: katoen, linnen, leer. Loop zoveel je kunt op blote voeten. Neem wisselbaden: wissel lauw en koel water af, nooit heet en koud. Gebruik deodoriserende voetproducten. Was je voeten vaak en droog ze heel secuur, met name tussen de tenen.

Droogmaken
Na het baden en drogen van je lichaam kun je met tissue- of keukenrolpapier een opgerolde streng maken en deze tussen de tenen door 'vlechten'. Na het aankleden verwijderen. De streng heeft dan het achtergebleven vocht opgezogen. Hierdoor wordt de huid tussen de tenen beter droog en krijgt een schimmelinfectie minder kans.

Opgezet
Doe vooral niet je schoenen uit als je even staat bij te komen aan de rand van de dansvloer. Dan krijg je ze door je opgezette voeten van je lang-zal-ze-leven niet meer aan!

Sokjes
Draag sokjes in je hakken. Panty's glijden meer, waardoor blaren kunnen ontstaan. En die leuke kleurige sokjes of kniekousen doen het prima in die pumps!

Tenenspreider
Een tenenspreider tussen je tenen maakt het lakken van je teennagels een stuk makkelijker!
Sabine

Sauna
Heb je last van kloven en/of eeltvorming op je voeten en hou je van de sauna? Smeer je voeten van tevoren in met vaseline. Maak je voeten na de sauna goed schoon en smeer ze in met een verzorgende crème. Je voeten voelen weer zacht en glad aan!
Nicole, Heerhugowaard

Scrubben
Van scrubben worden je voeten lekker zacht. Laat ze eerst in lauwwarm water weken en scrub ze dan met een scrubhandschoen en wat douchegel. Vergeet daarbij de randjes langs je nagels niet, want daar hopen dode huidcellen zich nog wel eens op.
Claire, Amsterdam

Uitdrogen
Door je voeten 's ochtends en 's avonds goed in te smeren met een verzorgende crème, voorkom je dat de huid uitdroogt en je kloofjes krijgt.

Lavendel
Neem regelmatig een voetenbad met daarin essentiële olie, zoals bijvoorbeeld lavendel. Lavendel heeft een ontspannende werking, je hele kamer gaat er heerlijk van ruiken en je voeten voelen lekker warm aan voordat je gaat slapen.

Boorzuurschilfers
Een goedkoop en effectief middel tegen zweetvoeten zijn boorzuurschilfers (te koop bij de apotheek). Stop een klein laagje in je schoenen en je hebt geen last meer van zweetvoeten.

Heerlijk zacht
Je voeten verzorgen is zeer belangrijk, ze moeten immers je hele lichaamsgewicht dragen! Neem daarom twee keer per week een voetenbad met een paar druppels amandelolie. Na tien minuten afdrogen en je voeten zijn heerlijk zacht.

Lekker fris
Last van zweetvoeten? Was je voeten elke dag en droog ze goed af. Strooi er vervolgens wat talkpoeder over. Dit neemt vocht op en vermindert de kans op onaangename geurtjes.

Amandelolie
Je voeten verzorgen is zeer belangrijk, ze moeten immers je hele lichaamsgewicht dragen! Neem daarom twee keer per week een voetenbad met een paar druppels amandelolie. Na tien minuten afdrogen en je voeten zijn heerlijk zacht.
Zeyneb

Zijdezacht
Als je je benen onthaard hebt, was ze dan met crèmespoeling. Zo heb je minder kans op irritatie en je benen voelen meteen zijdezacht aan.
Anouk, Zoetermeer

Kooptip
Let als je schoenen koopt eens niet alleen op hoe de schoen aan de voet zit, maar ook op hoe je de grond erdoorheen voelt. Belangrijk is dat de schoen voldoende mogelijkheid biedt om het contact met de grond te blijven voelen.
Top Santé

Gladde benen
Door de benen na het ontharen in te smeren met in water opgeloste aspirine, komen de haartjes minder snel en minder stug terug.

Tenen
Wintertenen kunnen opspelen bij grote temperatuurwisselingen. Veel beweging en wisselbaden zijn goed voor de bloedsomloop en ouderwetse wollen sokken houden je voeten droog en warm.

Peeling
Als de zolen van je voeten erg hard zijn en vol eelt zitten, kun je deze zelfgemaakte peeling eens proberen. Pureer het vruchtvlees van een papaja en meng dit met 4 eetlepels kokosolie. Dit mengsel op de harde plekken smeren. Tien tot vijftien minuten laten intrekken en dan afwassen. Vervolgens de huid met puimsteen afwrijven. Voeten afspoelen en met een vette crème insmeren.
Weekend

Kokosmatmassage
Masseer je voeten door met je blote voeten over een kokosmat heen en weer te gaan. Zo stimuleer je de bloedsomloop in je voeten en zien ze er gezond uit.
Sanne, Apeldoorn

Eelthakken
Heb je last van gescheurde eelthakken? Smeer je voeten dan voor het slapen gaan in met bodylotion.
Astrid

Papje
Overtollig eelt onder je voetzool? Smeer er dan een papje van vermalen aspirine met warm water op.
Meyken, Rotterdam

Voetenbadje
Zorg goed voor je voeten. Neem één keer per week een voetenbadje met een scheutje olijfolie. Masseer je voeten daarna in met uiercrème.
Pedicure

Nagelriemen
Om de nagelriemen van je tenen los te maken, kun je waterstofperoxide 3% gebruiken. Dit is gewoon bij elke drogist verkrijgbaar. Drenk er een wattenschijfje in en laat het een tijdje op de nagelriem liggen, daarna kun je ze makkelijk terugduwen met een bokkenpootje.
Pamela, Uithoorn

Bacteriedodend
Zet je schoenen als het vriest eens buiten. De bacteriën in je schoenen kunnen hier niet tegen en gaan dood! Zo kun je schimmelinfecties voorkomen.
Annelies, Brussel