Voetverzorging focus

                                                                                                                                 ARCHIEF FOCUS 

VOETENZORG

VOETENZORG "Vrouwen die klagen over lelijke voeten moeten de schuld geven aan hun schoenen in plaats van hun genen", zegt Johanna Youner, een podoloog uit New York. Hoge hakken, een te smalle neus en een verkeerde maat, dragen bij aan veel voorkomende voetklachten als likdoorns, eeltknobbels en hamertenen.

Beschermen
"Als een schoen niet lijkt op je voet, zal de vorm van je voet langzaam veranderen", legt dr. Youner uit. "Vrouwen die lelijke voeten willen voorkomen, moeten druk bij de hiel en zijkanten van de voet voorkomen. Schoenmodellen dragen legerkisten en verschillende lagen sokken en vaseline (om te zorgen dat hun voeten mooi blijven). De gemiddelde vrouw hoeft deze extreme maatregelen echter niet te nemen om haar voeten te beschermen. Verschillende typen voeten vragen verschillende typen schoenen.
Foto: Simple

Ga dus naar een goede schoenenwinkel en laat je adviseren over de juiste schoen."

Tips
Hierbij enkele tips om je voeten gezond te houden:
  • Koop schoenen laat in de middag, dan zijn je voeten het meest gezwollen.
  • Maak je schoenenkeuze vanwege de pasvorm en comfort en niet omdat ze in de mode zijn. Heb je last van een 'grote voeten complex'? Bedenk dan: donker gekleurde schoenen laten de voet kleiner lijken.
  • Neem de tijd om met de schoenen aan in de winkel rond te lopen; koop ze niet als ze niet meteen comfortabel lopen.
  • Voel of de schoen genoeg ruimte heeft in de neus. Te krappe schoenen belemmeren de nagels, huid en botten.
  • Grote eeltknobbels op hielen worden veroorzaakt door te grote schoenen. Probeer de te krappe neus niet te compenseren met een te wijde pasvorm.
  • Je kunt hakken dragen als de schoen een neus heeft met genoeg ruimte.
  • Schoenen moeten stabiel en ondersteunend zijn en in een boog lopen. Schoenen met hoge hakken moeten stijf zijn, alleen bij de neus moet het kunnen buigen. "Een schoen moet niet kunnen rekken", aldus dr. Youner.
  • Zware eeltvorming en een gescheurde huid kan winter- of leeftijdgebonden zijn. Gebruik een vochtinbrengende crème. "Voeten zijn droger in de winter", vertelt ze. "Je moet de bovenste laag dode huid verwijderen (scrubben) en de crème helpt het scheuren van de huid tegengaan."
  • Wees niet te agressief wanneer je onder je teennagels schoonmaakt. "Schimmels zijn altijd aanwezig rondom de voeten", maakt ze duidelijk. "Als je grijsachtig spul onder je nagels hebt, verwijder het dan zachtjes."
  • Haar laatste advies? "Zorg goed voor je voeten als ze geblesseerd zijn." Voor de onoverkomelijke 'slechte voeten dag' is het aan te bevelen om ze goed te verzorgen. "Week je voeten ongeveer 20 minuten in een comfortabel badje met warm water met soda om eventuele ontstekingen te verminderen," adviseert dr. Youner. "Masseer de voeten daarna met pepermuntolie om ze te verzorgen. Naderhand wikkel je verband of (atletische) tape rondom je voorvoet en je middelvoetsbeentje om ondersteuning te geven en je voet tot rust te laten komen."