Sta je wel eens stil bij wat je voeten dragen?

De maand mei is de internationale maand van de voet en dus een goed moment om even stil te staan bij wat je voeten dragen. Naast schoeisel, dragen zij namelijk dagelijks je volle gewicht. 52 botjes, 66 gewrichten, 214 banden en 38 spieren en pezen helpen onze beide voeten dagelijks voort. Gemiddeld lopen wij Nederlanders zo´n 8.000 a 10.000 stappen per dag. Dat komt neer op zo 4 maal de wereld rond in een heel mensenleven. Verkeerd schoeisel is één van de hoofdoorzaken van voetproblemen en zelfs ernstige rug- en nekklachten. Door te kleine of te smalle schoenen kan je voeten ‘bekneld’ raken met alle gevolgen van dien.

Goed voor je voeten zorgen is dus belangrijk. Slechte schoenen belasten je voeten onnodig. Volgens Linda, medisch pedicure specialist van De Voetendokter, is het noodzakelijk dat je voet de schoen draagt. “Er is tegenwoordig veel nep op de markt en je ziet vooral veel jongeren naast hun schoenen lopen. Terwijl het juist van belang is dat het enkelgewricht goed in de schoen vast zit.” Ze zegt daarbij dat dat niet betekent dat we gelijk naar orthopedische schoenen hoeven te grijpen. “Uggs zijn in principe ok schoenen. Het zijn de goedkope imitatie merken die slecht zijn voor je voeten.”

Maar wat maakt een schoen dan goed? In de eerste plaats zegt Linda is dat het contrefort (de pasvorm). “Het enkelgewricht moet stevig zitten. Een goede schoen sluit goed om je voeten. Daarom is het beter om een veter of klittenbandschoen te kopen.” Puntenschoenen zijn absoluut desastreus voor je voeten. Linda vergelijkt het lange termijn effect met het afbinden van voeten zoals ze dat in het verleden in China bij vrouwen deden om hun voeten klein te houden. “Puntschoenen knellen de tenen af. Het zorgt voor ingegroeide teennagels en de huid die tegen de binnenkant van de schoen gedrukt wordt, zorgt voor eelt en op lange termijn likdoorns.” Hakschoenen die hoger zijn dan drie centimeter raad ze ook af voor dagelijks gebruik. “Wanneer je een hak boven de 3 centimeter draagt, komt er een andere druk op je voeten te staan. Dit zorgt er voor dat bepaalde delen van je voet verslappen naar mate je ouder wordt. Daarnaast krijg je ook weer meer eelt wat resulteert in likdoorns.”

Maar schoenen maken onderdeel uit van het modebeeld. En dus merkt ook Linda op dat vooral jongeren zich niet veel zorgen maken over hun voeten. Ze denken niet na over de toekomst, “maar ik zie ze later allemaal in mijn praktijk verschijnen met uiteenlopende klachten (bijvoorbeeld nek- en rugklachten) die voorkomen hadden kunnen worden door het dragen van de juiste schoenen.” Dus koop de juiste lengte en breedte maat, en denk niet alleen aan de mode, want dat gaat maar zo ver als het voeten heeft. Saskia Roskam is afgestudeerd journalist en schrijft onder andere in opdracht van DUO Boots: www.duoboots.com/nl