Behandelen van voetproblemen

Zonder onze voeten komen we nergens. Ze dragen ons naar ons werk en naar de kroeg, zonder hen kunnen we niet dansen, joggen of wandelen. Toch zijn de voeten het stiefkindje van de meeste mensen. Goed verstopt in schoenen ziet niemand hoe het met onze voeten gesteld is. Maar als de schoenen uitgetrokken wor¬den, dan worden vaak de problemen zichtbaar. Hier een paar veel voorkomende voetaandoeningen en hoe je ze het beste kunt behandelen.

Blaren

Oorzaken: blaren ontstaan door ongebruikelijke belasting en te nauwe schoe¬nen. Vooral in de zomer, wanneer de voeten klam zijn en door de warmte wat opzetten, is de neiging tot blaarvorming groter. Typische klachten: met heldere vloei¬stof of bloed gevulde blaren op de drukpunten. Wanneer de blaar geknapt is ontstaat een open, tere plek. Voorkomen: schoenen moeten groot genoeg gekocht worden. Voor een langdurige belasting is het zinvol, de buitenkant van de sokken en de bin¬nen¬kant van de schoenen (vooral op de naden) flink met droge zeep in te wrijven. Speciale blarenpleisters op de plekken met de meeste druk plakken.

Behandelen: blaren voorzichtig met een steriele naald doorprikken, het velletje laten zitten om druk en infectie te voorkomen; de huid desinfecteren. De bovenste huidlaag droogt hierna sneller uit, ziektekiemen hebben geen kans. Op de plek van de blaar een speciale blaren¬pleis¬ter plakken.

Likdoorns en eelt

Oorzaken: de huid reageert op druk en overbelasting met het extra aanmaken van eelt. De vorming van eelt en likdoorns is eigenlijk een bescher¬mings¬mechanisme, om sterk belastte plekken meer weerstand te geven en te bescher¬men voor wondjes.

Typische klachten: eelt ziet eruit als een vlakke ver¬hoor¬ning van de huid. Typerend voor de likdoorn is een centrale 'doorn', die bij druk pijn¬lijk kan zijn. Voorkomen: geen schoenen dragen die te krap zitten of met naden die voor wrijving zorgen.

Behandelen: de belangrijkste maatregel is drukvermindering; de schoen mag op geen enkele plek knellen, de tenen moeten in alle richtingen genoeg ruimte hebben. Slechts onder die voorwaarden kan een eksteroog op den duur verdwijnen. Speciale eksteroogpleisters kunnen de druk van het eksteroog en eelt wegnemen, waardoor de vorming van eelt zal afnemen.

Zweetvoeten

Oorzaken: meestal ontstaan zweetvoeten tijdens de puber¬tijd en de aanleg voor klamme voeten blijft dan tot op zeer late leeftijd bestaan; de aanleg voor klamme voeten is erfelijk. Schoenen die niet luchtdoorlatend zijn, syn¬the¬tische sok¬ken en warm weer verergeren de situatie.

Typische klachten: de voe¬ten en sok¬ken zijn altijd vochtig, de voeten koelen snel af en zijn klam. Ontoereikende voet¬hy¬giëne leidt eigenlijk altijd tot voeten¬geur. Voorkomen: ook al ligt het voor de hand: de voe¬ten moeten grondig gewassen worden, zonodig twee tot drie keer per dag; men dient katoenen sokken te dragen, erop te letten dat de schoe¬nen lucht¬door¬latend zijn en regelmatig op blote voeten te lopen.

Behandelen: het gebruik van deospray, -crème of -poeder is meestal niet voldoende. Bijzonder goed werken de deo’s met de toevoeging aluminiumchloride. Daarnaast voetenbaden met zweet- en geurafnemende werking gebruiken, bijvoorbeeld met de toevoeging looistof of azijn.

Dit bericht heeft geen reacties