Afvallen? Gezonder leven? Dat bepaal je toch zelf?

Je hebt grootse plannen om meer te gaan sporten en nodigt je partner uit om gezellig een rondje mee hard te lopen. Of om samen op dansles te gaan. Maar hij of zij ziet dat niet zitten. Je wilt je voedingspatroon langzaam maar zeker aanpassen en op de gezondere tour gaan en kookt een heerlijke (en gezonde!) maaltijd voor je vriendin. Zij vindt het geen succes en bestelt liever een vette hap. Herkenbaar? Wat doe je als je partner jouw gezonde levensstijl niet ondersteunt of niet achter jou en je plannen om af te vallen staat?

#1 Communiceer
Wat je (wilde) plannen ook zijn, zorg dat je er duidelijk over communiceert. Als je partner niet mee wilt sporten, kun je je schouders ophalen en het zelf wel doen. Maar heb je wel goed uitgelegd wat je beweegredenen zijn? Waarom je fitter wilt worden? Misschien wil je wel het goede voorbeeld geven aan je kinderen, of is het op advies van de huisarts. Of misschien voel je je al maanden futloos en moe en wil je uitproberen of gezonder eten en meer sporten je kan helpen. Als jij open en eerlijk communiceert, is de kans groot dat jouw partner dat ook doet. Wie weet kom je erachter dat je partner zo’n gezonde levensstijl intimiderend vindt, omdat hij of zij ook graag wat kilo’s kwijt zou willen. Praat er daarom over met elkaar.

#2 Doen, doen, doen
Ondanks dat communicatie absoluut op nummer één hoort te staan, kan het soms effectiever zijn om simpelweg actie te ondernemen. Is je partner al negatief over een gezonde maaltijd zonder het ook maar geproefd te hebben? Of ziet je vriendin meer sporten echt niet zitten? Doe het gewoon. Kook die gezonde koolhydraatarme maaltijd (die stiekem echt wel lekker is). Laat zien wat er mogelijk is in de keuken zonder dat de koelkast volgepropt hoeft te zijn met ongezonde producten. Plan een leuke activiteit als verrassing en ga samen met je partner op pad in het weekend. Laat hem of haar het zelf ervaren.

#3 Verzamel de juiste mensen om je heen
Is je partner nog steeds niet overtuigd? Geen probleem. Het is uiteindelijk jouw lichaam en dus jouw keuze. Blijkbaar kan hij of zij jou momenteel even niet de steun geven die jij nodig hebt. Misschien komt dat later. Het is nu eerst belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt die wel achter je staan. Want met het aangaan van een nieuwe uitdaging op het gebied van gezond eten en bewegen, bestaat de kans dat je momenten tegenkomt waarop het minder zal gaan. Misschien lukt het niet om constant gezond te eten, of heb je moeite met die nieuwe sportroutine. Het is dan extra belangrijk om aan te kunnen kloppen bij die ene goede vriendin, of samen met die collega gezond te kunnen koken. Als jij volhoudt, ziet je partner vanzelf in wat voor (positief) effect dit op jou heeft.

Tekst: Anita Mulderij, Voedingsdeskundige bij Jasper Alblas, www.jasperalblas.nl