Foodtrends 2014

In 2013 heeft het paardenvlees schandaal ons flink wakker geschud. We willen meer duidelijkheid over waar ons eten vandaan komt. Puur dus. Geen gekunstelde producten uit de fabriek maar het liefst rechtstreeks van de boer. Welke voedingstrends in 2014 komen hier uit voort? Healthcoach Janneke Koeman vertelt het ons...

Niet te zout, niet te vet en niet te zoet
We geloven niet meer in de reclames van de voedingsindustrie. We accepteren niet meer goedkope grondstoffen als tarwemeel en suiker in onze voeding. Geen valse beloftes dat een tussendoortje met fruitsuikers verantwoord is. We kiezen voor smaak. We accepteren daarom geen nepkaas meer op onze pizza. We kiezen voor gezondere koekjes gemaakt van amandelmeel en lupinemeel. Crackers gemaakt van roomboter, lijnzaad en echte oude kaas in plaats van een surrogaat creamcheese.

Geen fastfood maar slowfood
De tijd dat we met onze auto in de rij stonden voor een hamburger bij de drive-in is echt voorbij. Tijd nemen, genieten, de rijkdom van de traditionele keuken herontdekken en weer leren wat gezond eten is. Slowfood staat voor ervaren en proeven van eten. Door slowfood leren we ons de smaak van simpel voedsel te waarderen.

Pop ups komen op
De leegstand van dure panden en braakliggend terrein worden optimaal benut door culinaire creatievelingen. Ze bedenken underground foodmarkets of wat dacht je van de neigbourhfoodmarket? Worstendraaiers, sap-persers, soepkokers, sandwich-helden, fanatieke foodies komen met kraampje of foodtrucks hun heerlijke pure hapjes met jou delen. We willen niet meer uit eten in een Michelin restaunt, maar we gaan uit eten bij een pop up restaurant.

The power of sharing
In 2013 is hiermee al een begin gemaakt, maar in 2014 gaan we elkaar nog beter vinden door het internet te gebruiken om eten met elkaar te delen. Mensen gaan gebruik maken van websites als Foodsharing.nl een online plek waar mensen overgebleven eten aanbieden. Voedsel dat nog prima te eten is maar de persoon die het deelt hiermee verspilling van voedsel tegengaat. Geen zin om te koken? Dan laat je geen pizza meer bezorgen, maar kijk je op thuisafgehaald.nl. Ontdek wat er voor eten bij jou in de buurt aangeboden wordt door hobbykoks en je hebt binnen no-time iets lekkers op je bord.

Superfoods
Producten vol met miljarden bacteriën en boter met plantensterolen zijn te vaag voor de nuchtere Hollander. We herontdekken de kracht van de natuur met vele pure ingrediënten. We kopen producten en maken zelf smoothies en salade’s met superfood ingrediënten als macca, quinoa, incaberries, amarant, boekweit en gojibessen.

No time to waste
Naast de hang naar nostalgie van ons voedsel zijn we wel degelijk op de toekomst gericht. Initiatieven als de broodvergister waarmee oud brood gebruikt wordt om energie op te wekken winnen terrein. Zo willen we zo min mogelijk eten verspillen.

Ontlijnen
Het woord ontlijnen verspreid zich razendsnel als dé nieuwe aanpak tegen het jojo effect. Dit woord, bedacht door de foodsisters Koeman om de periode ná het lijnen te benadrukken lijkt de nieuwe trend. Lijnen, dat is wat iedereen wel eens heeft gedaan. Vervolgens weer aankomen en zeggen dat het de schuld is van Sonja Bakker of Dokter Frank is niet eerlijk. Met ontlijnen willen de zussen benadrukken dat na het lijnen het werk er nog niet op zit. Met het boek ontlijnen leer je weer waarom je eet en hoe je dit actief kunt veranderen.

Unboxing
We kopen ons eten minder in de supermarkt. Nooit meer nadenken over wat zullen we eten vanavond? We laten het samenstellen van ons boodschappenkarretje over aan de expert. Je koopt een healthbox vol gezonde producten met pure en eerlijke ingrediënten. Er zitten recepten bij en elke week is het weer een verrassing wat je krijgt. Je gaat unboxen. Je pakt je doos uit en deelt via socailmedia wat je gaat eten deze week.

Meer informatie: www.ontlijnen.nl en www.healthcoach.nl