Huidverzorging focus

                                                                                                                                 ARCHIEF FOCUS 

IK ZON VEILIG, OF IK ZON NIET

IK ZON VEILIG, OF IK ZON NIET Als de eerste zonnestralen doorkomen, leeft bijna iedereen op. We hebben de zon ook nodig, het stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, wat essentieel is voor onze botten en tanden en versterkt ons afweersysteem. Die warmte voelt heerlijk aan op je huid, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Het aantal gevallen van huidkanker stijgt in Nederland namelijk met 75 procent en dat is schrikbarend.

40 procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Een derde van de ouders weet niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden. Ouders vinden het wel belangrijk om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. Driekwart smeert zijn kinderen regelmatig in, maar dan vooral op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het gewone buitenspelen in de zon.
Het blijft belangrijk om mensen te herinneren aan de noodzaak van bescherming tegen te veel zon. De toename van 75 procent gevallen van huidkanker is voornamelijk toe te schrijven aan het zongedrag van mensen. Mensen met een huid die snel verbrandt (39 procent van de Nederlanders) lopen het grootste risico op huidkanker.

Veilig zonnen
Laat je huid de eerste zonnedagen langzaam aan de zon wennen en zon liever niet tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon op z'n heetst is. De zon geeft naast warmte ook UV-A straling (veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering) en UV-B straling (hier verbrand je door) af. Gebruik goede zonneproducten die de huid beschermen tegen verbranden. Naast een snellere kans op huidveroudering kan door langdurig zonnen zelfs huidkanker ontstaan. Klachten die vaak bij zonnebrand optreden, zijn een rode huid en een huid die sterk geïrriteerd en branderig aanvoelt. Dit is vergelijkbaar met een eerstegraads verbranding. De huid kan door de verbranding ook haar elasticiteit verliezen.

Beschermen
Hoe hoger de beschermingsfactor, des te kleiner de kans op zonnebrand (en huidkanker). Een half uur van tevoren insmeren is het beste, omdat de beschermende werking dan optimaal is. Deze adviezen zijn van extra belang voor mensen met een lichte huid en blond of rossig haar en kinderen. Hun huid is nog gevoeliger. Opnieuw insmeren verlengt de zontijd niet. Ook waterproof crèmes verliezen op den duur hun werking bij zweten of zwemmen. Ook in de schaduw en bij (licht) bewolkt weer kun je verbranden. Zelfs een dik wolkendek laat nog 50 procent van de UV-stralen door. Wist je dat de huid een soort 'zonnegeheugen' heeft. Op plekken die vaker verbrand zijn geweest blijft je huid wat gevoeliger. Deze plekken hebben extra bescherming nodig.

Met medewerking van KWF Kankerbestrijding