FOCUS HUID

                                                                                                                                 ARCHIEF FOCUS 

SMEREN MAAR!

De zon heeft veel positieve kanten, zoals het aanmaken van vitamine D, dat het lichaam nodig heeft om calcium voor de botten te produceren, maar zoals bekend zijn er ook negatieve gevolgen te noemen, zoals huidveroudering en zelfs huidkanker. Goede zonneproducten zijn dus nodig om de huid te beschermen. Gelukkig is er genoeg keuze in beschermingsproducten, maar welke moet je kiezen? Wij hebben een aantal merken voor je geselecteerd, die wij als echte aanraders zien.

Zonlicht is goed voor ons humeur, dat is een feit. Maar pas op met het genieten van deze zon. De natuurlijke beschermingsfunctie van de huid tegen de zon in Nederland is over het algemeen minder ontwikkeld dan van bijvoorbeeld tegen de zon in Mediterrane landen. Daarbij zijn we in ons land, door het relatief lage aantal zonne-uren en het wisselvallige klimaat, geneigd onverstandig te zonnen. We willen maximaal profiteren van elk zonnestraaltje, in plaats van een hoge beschermingsfactor te gebruiken en geleidelijk aan de zon te wennen. Maar het idee dat je niet bruin wordt van een hoge beschermingsfactor is allang achterhaald (Bron: Biodermal).

Niet iedereen kan (even) bruin worden: het vermogen van pigmentcellen om pigment te maken is erfelijk bepaald. Pigment is een bruine kleurstof die je huid tegen UV-straling beschermt. Als je huid bruin is, dringen er iets minder UV-stralen door je huid. Maar deze bescherming is verre van volledig. Je huid moet ook kunnen wennen aan UV-straling. Onder invloed van UVB-straling treedt huidverdikking op. Dat voel je niet en zie je ook niet, zoals pigment, maar het geeft wel meer bescherming dan een bruine huid op zich. Naarmate je huid meer ‘gewend’ is aan UV-straling, zal je minder snel verbranden. De gevoelige huid van mensen met huidtype 1 zal nauwelijks ‘wennen’. Huidverdikking verdwijnt weer als je huid niet meer regelmatig aan UV-straling wordt blootgesteld (Bron: KWF Kankerbestrijding).
Met de Dove Sunshine Bodylotion is een gezond kleurtje wel heel erg binnen handbereik. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om je witte benen te voorzien van een bruine teint. Er zijn twee tinten verkrijgbaar: voor de lichte tot normale huid en een voor de normale tot donkere huid. Een onnatuurlijke kleur zul je met de Sunshine Bodylotion dus niet krijgen. De lotion, die ook nog eens hydraterend werkt, bevat slechts een vleugje zelfbruinende ingrediënten, zodat de bruintint geleidelijk wordt opgebouwd. Je beslist dus zelf hoe bruin je wilt worden. Dove Sunshine Bodylotion ruikt heerlijk en de tijd van de oranje strepen van zelfbruiners is met dit product absoluut voorbij!
L’Oreal heeft diverse beschermingsproducten voor in de zon, zoals Solar Expertise, factor 50. Het voorkomt zonnebrand, vermindert rimpels en beperkt pigmentvlekken. De niet vette crème met heerlijke fruitgeur zorgt voor de meest tere zones van de huid: gezicht, decolleté en handen. Als je nog geen bruine kleur hebt, maar wel met een gezonde teint op het strand wilt liggen, heeft L’Oréal NutriBronze ontwikkeld, een hydraterende bodymilk met geleidelijke bruining voor dagelijks gebruik. Na enkele dagen smeren heb je een prachtige, natuurlijke bruine teint. Als je deze kleur wilt onderhouden, kun je de crème het beste twee keer per week blijven aanbrengen. Sublime Bronze Automatic op basis van airbrush technologie is een zelfbruinende spray met micro-verstuiver, die voor een gelijkmatige bruining zorgt. Omdat je de spray direct op je lijf spuit en je het niet met je handen hoeft aan te brengen, is de kans op vlekken wel heel klein. 
Heb je van nature een lichte huid en ben je bang dat je er met een zelfbruiner onnatuurlijk uit gaat zien? Dat is nu niet meer nodig met de speciale light versie van Ambre Solaire No Trace Bronzer. Deze light spray is geschikt voor een lichte huid en geeft je de mogelijkheid om stap-voor-stap te werken naar het gewenste resultaat. Deze spray kun je zelfs ondersteboven gebruiken. Verder heeft Ambre Solaire UV Sensitive factor 50+, een beschermende zonnemelk voor de overgevoelige huid en Clear Protect factor 30, een niet-vette transparante beschermende zonnespray, die direct in de huid trekt, niet plakt en fris aan voelt.
Als je last hebt van pigmentvlekjes kun je extra veel last ondervinden van de zon. Ook als je last hebt van zonneallergie, is de zon niet altijd even prettig. Biodermal heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld met factor 60, speciaal voor de zongevoelige huid. Het voorkomt de vorming van pigmentvlekken en de huidvriendelijke filters respecteren de gevoelige huid. Vormt een actief celschild voor gezonde, beschermde huidcellen. Er is tevens een crème ontwikkeld, speciaal voor de kwetsbare gezichtshuid en sterk blootgestelde lichaamsdelen als oren, schouders, decolleté, handen en voeten. Na de zon smeer je je in met de intensief kalmerende bodybutter, die verlichting en verkoeling biedt, de huid kalmeert en herstelt en intensief hydrateert.
Dr.Hauschka heeft 100% natuurzuivere zonverzorging en biedt onmiddellijke bescherming. Minerale pigmenten vormen een onzichtbaar beschermend laagje op de huid en weerkaatsen schadelijke stralen als duizenden kleine spiegeltjes op je huid die de zon reflecteren. Zoals de zonnecrème, factor 22, speciaal voor kinderen, de zonnemelk, factor 8 en factor 15. Alle producten zijn waterproof, bieden bescherming met minerale pigmenten en zijn vrij van synthetische kleur-, geur- en conserveringstoffen.
Zonbescherming met iets extra’s. Ideaal voor de reislustigen onder ons. Een hoge beschermingsfactor is in de tropen van groot belang. Care Plus Skin-Saver + Tea Tree Oil is een huidverzorgingsproduct dat een hoog percentage pure Aloë Vera bevat. De huid kan hier weer bijkomen en herstellen. Care Plus Skin Saver, factor 30, safe sea is een waterproof milk en helpt bij preventie kwallenbeten. Veilig in het water in meerdere opzichten. De gel is zeer waterbestendig, zelfs onder de douche rolden de druppels van de huid.
Ultrasun zonneproducten hoeven maar een keer per dag worden aangebracht en bevatten alleen fysieke filters (dus geen kans op allergieën). Ultrasun is bij uitstek geschikt voor mensen met een gevoelige huid omdat de producten ook geen kleurstoffen, geurstoffen, vet, emulgatoren en conserveringsmiddelen bevatten. Bijkomend voordeel een mooie glanzende huid vanwege de glanspigmenten. Verkrijgbaar bij drogist en apotheek. 
Urtizon Natural Sun Care producten zijn samengesteld uit natuurlijke en zuivere grondstoffen. Urtizon, natural sun care, waterproof sun blocker, factor 21 voorkomt en herstelt huidirritatie: zonneblaasjes, warmte-irritatie, jeuk, roodheid, overgevoeligheid en verbranding. Er zijn ook twee waterproofsprays (factor 8 en 15), die gevoeligheidsreacties tegen gaan. Optimaal tegen zonnebrand. 
Lancaster heeft een nieuwe lijn op de markt gebracht: SunSlim. Dit is een drie-stappenprogramma, bestaande uit vijf producten, waardoor de lichaamscontouren slanker worden en de huid een goudbruine teint krijgen. Stap 1: Celluli-breaker pakt cellulite aan, geeft slankere contouren en bereidt het lichaam voor op de zon. Stap 2: Celluli-burner tan boosters factor 8 en 15, twee volwaardige zonneproducten die de huid in de zon beschermen, voor strakkere en slankere contouren zorgen en de bruining stimuleert voor een goudbruine teint. Stap 3: Celluli-breaker tan stimulator, een remodellerende after sun voor na het zonnen. Haalt de hitte uit de huid en kalmeert met verzorgende werkstoffen. Deze after sun verstevigt ook de contouren van het lichaam. Daarnaast is er de Tan perfecter smoothing scrub, een bijzondere lichaamsscrub die de afslankende werking van de andere SunSlim-producten ondersteunt. 
Biotherm beschermt de huid, voorkomt verbranding en dehydratatie, terwijl  rimpelvorming, verlies aan stevigheid en pigmentvlekken worden voorkomen. Drain Silhouette Triple Protection, factor 10 geven dankzij de toevoeging van de actieve ingrediënten cafeïne en ginkgo biloba een licht gevoel dankzij hun vetafdrijvende werking. De lichaamscontouren worden gerespecteerd. De crème smeert goed uit en voelt heerlijk fris aan, zonder te plakken. 
De lijn Golden Beauty van Helena Rubinstein bestaat al jaren en streeft ernaar steeds nieuwe producten te ontwikkelen die de vele facetten van zonbescherming belichten. Naast de Golden Beauty Sun Defense-lijn en Beauty Sun Defense Optimal met hoge factor is er ook een bruin zonder zon serie Golden Beauty. De Weekend Bronzer bijvoorbeeld geeft je huid een prachtige bruine teint én heeft tevens factor 6, zodat je beschermt bent in de zon. Het product beschikt over een heerlijke, niet overheersende geur.
Lancôme heeft maar liefst zes zonnelijnen in haar assortiment, waaronder Soleil Ultra met ultra beschermende producten met hoge factor, Aqua Flash Bronzer, het eerste frisse en zelfbruinende getinte water met een direct stralend effect voor een egale bruining en Cool Confort met kalmerende, satijnzachte texturen die de huid koesteren na het zonnen. Naast de bekende Juicy Tubes, die fijne lipglosses van Lancôme is er ook een speciale zonuitvoering: Sôleil Icy Tubes voor de meest verkoelende bescherming in en na de zon. Icy Tubes is een glanzende lipgloss met factor 15 en vitamine E. De lippen mogen natuurlijk niet worden vergeten! 
Als je de zonneproducten van Yves Rocher ruikt en je sluit je ogen, kun je alleen nog maar denken aan strand en vakantie. In het plantenrijk is de molecuul ontdekt die weerstand biedt aan de felste zonnestralen. Aan de hand hiervan heeft het laboratorium voor plantaardige biologie van Yves Rocher een actieve beschermende werkstof ontwikkeld tegen de zon: Protectyl Végétal. De lijn biedt voor elk huidtype het juiste zonneproduct met passende beschermingsfactor. De after sunmilk kalmeert de huid onmiddellijk, hydrateert de huid langdurig en zorgt voor een teint die langer bruin blijft.