Notenoliën

Notenoliën zijn in kwaliteitscosmetica een welkom ingrediënt. Het zijn heerlijk ruikende oliën met interessante vetzuren die de huid goed kan benutten. Naast amandelolie zijn er meer bekende. BeautyWeb bespreekt naast de amandelolie, de meest bekende!

Macadamiaolie: de macadamianoot wordt ook wel de ‘koningin der noten’ genoemd. Dit geldt als de fijnste en meest waardevolle noot. De olie moet koudgeperst zijn. Macadamia bevat onder andere 60 tot 70 procent oliezuur en 25 procent palmitoleenzuur. Een hoog gehalte aan oliezuur betekent dat de olie zich zeer goed laat inmasseren en dat het zorgt voor een aangenaam huidgevoel. Het oliezuur wordt ondersteund door een ongewoon hoog gehalte aan palmitoleenzuur, dat in feite alleen in dierlijke vetten is terug te vinden en wat een grote gelijkenis vertoont met de huideigen vetzuren. Hoe ouder men wordt, des te lager wordt het gehalte aan palmitoleenzuur in de huid. Daarom is de huidvriendelijke macadamia-olie juist bijzonder en zeer goed te verdragen. De olie werkt huidregenererend en geeft de huid een grotere weerstand. Bij hyperkeratose werkt de olie regulerend. Gewoonlijk gebruikt men notenoliën niet puur op de huid, maar in een 10 tot 20 procent verdunning in een mengsel (omdat de prijs relatief hoog is).

Hazelnootolie: de intensieve geur en smaak van hazelnootolie ontstaat door het roosteren van de noten en de persing die daarop volgt. Voor de huid is de ongeroosterde hazelnootolie met een mildere geur veel geschikter, maar moeilijker beschikbaar. Hazelnootolie bestaat voor 80 tot 90 procent uit onverzadigde vetzuren (oliezuur en linolzuur). Verder bevat hazelnootolie wat provitamine A (caroteen), vitamine E en een minuscuul gehalte aan vitamine D. Hazelnoot is een zeer goed verzorgende huidolie voor elke leeftijd; het dringt goed in de huid en werkt licht doorbloedingsbevorderend. De olie zou licht samentrekkend werken, wat goed nieuws is voor mensen die hun rimpels storend vinden. Op grond van de aanwezigheid van onder andere vitaminen is hazelnootolie uitstekend geschikt als nachtolie. In de aromatherapie wordt de olie graag ingezet bij de massage van kinderen met ademhalingsproblemen.

Walnootolie: een walnootboom kan wel 150 jaar oud worden en komt oorspronkelijk uit Perzië. Vanwege het ongewoon hoge gehalte aan het omega-3 alfa-linoleenzuur (tot 14 procent) moet de kostbare ongeroosterde walnootolie in de koelkast worden bewaard. De olie trekt snel in de huid en de geur is zeer verfijnd. De olie is ideaal in te zetten bij eczeem en een droge of gesprongen huid. In de huidverzorging heeft vooral een oudere en droge huid baat bij het voedende karakter van walnoot.
(Bron: Esthéticienne)