Weg met acne!

Is een vette, glimmende huid met puistjes ook een herkenbaar huidprobleem voor jou? Tegenwoordig hebben veel jongeren, maar ook volwassenen last van Acne vulgaris. Acne ontstaat door bacteriële kolonisatie (propionibacterium) van de talgklierfollikel, verhoogde talgproductie en obstructie van de follikel uitvoergang. In het gezicht of op de rug zie je vaak mee-eters, black heads (zwarte puntjes) of white heads (witte kopjes). Ontstekingen kunnen door zelf uitdrukken van het puistje geïnfecteerd raken, waardoor onderhuids abcessen ontstaan met pus. Bij onderhuids beschadigingen kunnen acne littekens zelfs zichtbaar blijven. Ernstige acne is pijnlijk en maakt vaak onzeker. Wil jij dit ook voorkomen of acne aandoening verminderen?

In onze westerse maatschappij worden veel koolhydraten met hoge glycemische index genuttigd wat betekent dat deze producten je bloedsuikerspiegel snel verhogen. Bijvoorbeeld frisdranken, energy drankjes, maar ook vruchtensappen. Teveel suikerinname kan een aanleiding zijn tot acne, een slecht gebit en diabetes. Met andere woorden: voeding heeft een grote invloed op hoe onze huid eruit ziet. Ook dagelijkse inname van zuivelproducten zoals koe- of sojamelk vergroten het insuline en IGF-1 hormoon gehalte in ons lichaam, ondanks dat melk een lage glycemische index heeft. Hierdoor wordt ons hormonale systeem beïnvloed. Meer talg wordt geproduceerd en door verkeerde huidverzorging verstoppen de talgkliertjes. Door een overschot aan suikers en koolhydraten functioneert ons afweersysteem minder goed, wordt onze lever overbelast en kunnen teveel bacteriën acne veroorzaken...

Door slechte voeding, stress, roken of te weinig zonlicht ontstaan er tekorten in het lichaam. De huidspecialist van Himani heeft dan ook bewust het concept beauty & health ontwikkeld. Voor duurzame huidverbetering zijn supplementen noodzakelijk. Zij vullen de bouwstoffen aan in ons lichaam die nodig zijn voor de afvoer van ontstekingen en het herstel van binnenuit. Een voorbeeld van een suppletie protocol kan zijn; visolie, zink en anti-oxidanten zoals vitamine C die de gezondheid en de huid verbeteren. Daarnaast is een leverreiniging en probiotica om de darmflora te verbeteren uitermate belangrijk bij klachten zoals acne. Een aanvulling qua vitamines en mineralen is dus gewenst. Maar stap 1 is je keuze in (natuurlijke) voeding optimaliseren. Heb je veel last van je darmen probeer brood, aardappel en pasta’s te vervangen door zilvervliesrijst, groene smoothies en salades. Eet voldoende calciumrijke groente vezels, noten en kleurrijk fruit, gebakken in rode palmolie vanwege het hoge gehalte aan caroteen. Beta carotenen zijn anti oxidanten die omgezet worden in vitamine A en vitamine A is weer goed tegen acne! En chocolade, ja dit mag wel, als je maar de 85% bittere soort kiest. Lekker he! Succes met deze eerste stapjes naar het verminderen van de triggers van acne. Meer info: www.himani.nl.