Pluis versus Kerasilk: game, set, match!

Ken je die reclames van de diverse (professionele) haarmerken met voor- en na- foto’s? Al bijna mijn hele leven ben ik die vrouw uit de voor- foto, je weet wel, die vrouw met dat ontplofte, pluizende haar.

Het begon ooit zo leuk, met een mooi, glanzend, kaal bolletje bij mijn geboorte en daarna snoezige blonde krulletjes als peuter. Als kleuter had ik donkerblond steil haar. Dat duurde tot de pubertijd. Fijn hoor, naast een bonestakerig lijf en een langdurig ontbrekende borstpartij, gierende onzekerheid en puistjes (wel drie!), begon mijn haar plotseling te …tsja, hoe zal ik het noemen? Te golven, te pluizen en te krullen en dat allemaal tegelijkertijd. Op één hoofd. Mijn hoofd.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en wat betreft dat bonestakerige, dat is allemaal opgevuld, ook die borstpartij is uiteindelijk goed gekomen, net als die puistjes. Wat helaas wel is gebleven is dat afschuwelijke haar, alle geweldige haarproducten ten spijt (jahaa, ik gebruik continu haarmaskers, haarolie, speciale shampoo voor droog haar, leave-in conditioners, you name it!). Mijn leven is dus een continue strijd tegen pluis. Behalve die twee, soms drie geweldige dagen nadat ik mijn haar bij de kapper zo mooi steil en glad heb laten föhnen. Dan voel ik mij heel eventjes een filmster.

Toen ik dus werd uitgenodigd door Goldwell met de vraag of ik zin had om een keratinebehandeling met Kerasilk te ondergaan, kon ik dus alleen maar heel hard en veel te gretig ‘ja!!!!’ antwoorden.

Op naar het hoofdkantoor van Goldwell dus om daar te worden ontvangen door Bertie Koolman, Master educator color & perm. Wat mijn wensen zijn. Wil ik gedurende maximaal vijf maanden glad en steil haar of kies ik voor het behoud van een groot deel van mijn krul, maar dan zonder pluis gedurende drie tot vijf maanden? Ik besluit voor het laatste te gaan. Want ondanks de haat/liefdeverhouding die ik heb met mijn krullen, ben ik toch nog niet bereid om afscheid van ze te nemen.

Ik vraag nog even of mijn haar nog wel gekleurd kan worden na de Kerasilk behandeling want ik moet binnenkort toch echt mijn ‘Zweedse blond’ (grijs dus) weg laten werken. Bertie verzekert mij dat dit geen enkel probleem is. Wel adviseert hij mij om daar even een weekje mee te wachten vanwege de stress die dit voor mijn haar op kan leveren. Na het wassen van mijn haar, weegt en mengt Bertie de benodigde ingrediënten. Hij brengt het product passé voor passé aan met een penseel en gaat daarbij uitermate zorgvuldig te werk. Na het aanbrengen van het product, wordt mijn haar droog geföhnd en vervolgens met de steiltang doorgewerkt: lok voor lok. Bertie legt uit dat hij voor het behoud van de krul werkt met een steiltang die hij afstelt op 180 graden. Het werken met de steiltang activeert de ingrediënten in het mengsel. Daarna wordt mijn haar zorgvuldig gewassen om al het residu te verwijderen. Met een föhnborstel en föhn gaat Bertie aan de slag om mijn coupe troep om te toveren in coupe filmster en voilá: coupe filmster is een feit. Mijn haar is prachtig gepolijst, het is glad met een gezonde uitstraling. Ik kan niet stoppen mijn hoofd te blijven schudden om mijn haar als een glad geheel om mijn gezicht heen te voelen bewegen. Daarnaast is de spiegel op dit moment mijn grootste vriend, het blijft geweldig om mezelf met pluisvrij, glad en glanzend haar te zien. De vraag is, blijft het zo mooi? Ook als ik het zelf heb gewassen?

Mijn huiswerk voor de komende maanden is om mijn haar te blijven onderhouden met de speciale Kerasilk producten (shampoo, daily mask en conditioning spray) die horen bij deze behandeling, dit om het resultaat zo lang mogelijk te behouden. Bertie vertelt dat deze producten in de salon bij de prijs van de behandeling inbegrepen zijn.

Na afloop: Om deze nieuwe kwaliteit van mijn haar te vieren en stiekem ook te testen, laat ik mijn haar een week na de Kerasilkbehandeling bij mijn eigen kapper kleuren. Het is een kleuring die de kwaliteit van het haar niet zegt aan te tasten en tegelijkertijd ook een anti-pluis en extra glans -werking heeft. En inderdaad, ik kan er niet onderuit. Mijn haar heeft er nog nooit – nou ja, de laatste 30 jaar toch zeker niet – zo gezond uitgezien. Een andere kapper, bij wie ik het een paar weken later laat knippen, zegt onder de indruk te zijn van de verzorging van mijn haar. Ook iets dat ik al jaaaaaren niet meer heb gehoord! En ik? Ach, ik geniet vooral van de glans van mijn haar en probeer te wennen aan de andere structuur die het stiekem toch wel heeft. Zo glijden tegenwoordig regelmatig de elastiekjes uit mijn haar om dat het zo zacht en glad is. Nou ja zeg!